2014-04-25 12:32:04
Φωτογραφία για Πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας της Π.Υ. Πρέβεζας [Video - Photos]
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.

Ο διοικητής της Π.Υ. Πρέβεζας κ. Θοδωρής Βαρδής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της άσκησης σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν αλλά και το προσωπικό του πρατηρίου στο οποίο διεξήχθη η άσκηση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης λίγο μετά τις 10 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις δίδυμες αντλίες ανεφοδιασμού υγραερίου του πρατηρίου και υπήρχε κίνδυνος επέκτασης αλλά και μετάδοσης της πυρκαγιάς σε άλλους γειτνιάζοντες χώρους του πρατηρίου (κατάστημα πώλησης), καθώς και στις αντλίες-δεξαμενές υγρών καυσίμων και σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο της αντλίας υγραερίου του πρατηρίου για ανεφοδιασμό.


Η πυρκαγιά εξελίχθηκε και μεταδόθηκε στο εν λόγω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ενώ ο υπάλληλος του πρατηρίου στη προσπάθειά του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με τα μέσα πυροπροστασίας του πρατηρίου (τροχήλατο πυροσβεστήρα), λόγω εισπνοής καπνού έχασε τις αισθήσεις του και απαιτούνταν επειγόντως, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της πόλης της Πρέβεζας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός Α΄ εξόδου, ειδοποιήθηκε η τροχαία προκειμένου να αποκλειστούν οι δρόμοι γύρω από το πρατήριο, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, το Ε.Κ.Α.Β. προκειμένου να αποστείλει ασθενοφόρο για παραλαβή και μεταφορά του υπαλλήλου του πρατηρίου στο Νοσοκομείο και η ΔΕΔΔΗΕ για να αποστείλει συνεργείο για τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η πυροσβεστική έξοδος αναχώρησε άμεσα αποτελούμενη από τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα και συγκεκριμένα το Π.Σ. 1221 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα Α΄ τύπου - MERCEDES χωρητικότητας 1,5 τόνου με τρία (3) άτομα, το Π.Σ. 2934 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα Γ΄ τύπου MERCEDES χωρητικότητας πέντε (5) τόνων με δύο (2) άτομα και το Π.Σ. 2424 διασωστικό πυροσβεστικό όχημα τύπου MERCEDES με τρία (3) άτομα και έφθασε στον τόπο του συμβάντος.

Με την άφιξη της και ύστερα από εντολή του επικεφαλής Αξιωματικού που έχει πραγματοποιήσει αναγνώριση αναπτύχθηκαν δύο εγκαταστάσεις, μία (1) χαμηλής πίεσης των 0.045 χιλ., για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μια (1) υψηλής πίεσης (χρήση αφρού ΑFFF) για την προσβολή της πυρκαγιάς στο χώρο της δίδυμης συσκευής διανομής υγραερίου.

Παράλληλα το διασωστικό όχημα προσέγγισε το χώρο της αντλίας υγραερίου και οι άνδρες του χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό προσέγγισαν και διέσωσαν τον υπάλληλο του πρατηρίου. Ο ασθενής τοποθετήθηκε σε φορείο και μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β., για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Επίσης ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα ανίχνευσης υγραερίου δίνοντας εντολή να κλείσουν οι βάνες ασφαλείας της δεξαμενής και της δίδυμης συσκευής διανομής υγραερίου, ενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης στο χώρο των ανθρωποθυρίδων της δεξαμενής. Παράλληλα υπάλληλος του πληρώματος του Π.Σ. 1221 μετέβη εντός του κτιρίου και δίπλα από το πίνακα πυρανίχνευσης και ενεργοποίησε το κομβίο για την γενική διακοπή της λειτουργίας του πρατηρίου.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επετεύχθη πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς με την χρήση των δύο εγκαταστάσεων που έχουν αναπτυχθεί, όπως προαναφέρθηκε και ακολούθησε το στάδιο της αποκάθαρσης, ενώ μετά την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων τυπικών καθιερωμένων εργασιών η πυροσβεστική έξοδος επέστρεψε στο Σταθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ακολούθησε στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας καταγραφή των γεγονότων, απολογισμός, κριτική και αποτίμηση του συμβάντος.
atpreveza.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ