2014-04-26 23:31:04
Φωτογραφία για Τουρκία: Υπερεξουσίες στις Μυστικές Υπηρεσίες
Νόμος του κράτους έγινε πλέον η νομοθεσία που διευρύνει τις εξουσίες των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ υπέγραψε τελικά το σχέδιο νόμου.

Η τουρκική αντιπολίτευση αντιδρά έντονα και υποστηρίζει ότι ο νόμος δίνει υπερεξουσίες στην ΜΙΤ χωρίς επαρκείς ελέγχους και ισορροπίες. Πιο αναλυτικά πλέον η ΜΙΤ έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να συλλέγει πληροφορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το διεθνές έγκλημα.

Επιπλέον δίνει μεγαλύτερη ασυλία από ποινικές διώξεις στους Τούρκους πράκτορες και προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια σε δημοσιογράφους ή οποιονδήποτε δημοσιεύει πληροφορίες που διαρρέουν.

Το πιο σκληρό άρθρο του νόμου είναι η υποχρέωση για κάθε πολίτη να δίνει όλα τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που ζητά η ΜΙΤ. Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν συνεργαστεί τότε μπορεί να καθίσει στο σκαμνί και να καταδικαστεί σε φυλάκισης έως 4 χρόνια.


Ο νόμος, που είχε προαναγγελθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, όταν κλήθηκε ως ύποπτος ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών να αποφύγει τις διώξεις. Πρακτικά πλέον ο εκάστοτε επικεφαλής της ΜΙΤ θα μπορεί να ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο να παρέμβει και να σταματήσει την οποιαδήποτε ποινική δίωξη σε βάρος του. Την απόφαση που θα είναι οριστική για το εάν θα διωχθεί ή όχι ο επικεφαλής της ΜΙΤ θα την έχει αποκλειστικά και μόνο ο Τούρκος πρόεδρος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ