2014-05-12 14:06:04
Φωτογραφία για Να επιστραφεί το κοινωνικό μέρισμα που κατασχέθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας
Παρέμβαση Αυγενάκη προς Στουρνάρα - Βρούτση

Την επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος στους... δικαιούχους για τους οποίους κατασχέθηκε από τις τράπεζες, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Ιωάννη Βρούτση.

Με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος η Κυβέρνηση αποφάσισε την διανομή μέρους του στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και κατ´ επέκταση από τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του, «την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, όπου και ξεκίνησε η καταβολή του, μέσω της κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, παρατηρήθηκε να κατάσχεται το εν λόγω ποσό για οφειλές σε τράπεζες, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το γεγονός ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος δεν μπορούν να κατασχεθούν.»


«Έτσι, δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους, κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στα πλαίσια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν.»

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του νόμου για το ακατάσχετο δεν χωρά αμφισβήτησης. Ο νόμος προβλέπει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Συνεπώς, όπως υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Ωστόσο είναι σημαντικό αυτό να γίνει άμεσα αλλά και να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επαναληφθεί κατά τις επόμενες καταβολές του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους.»

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πότε θα ολοκληρωθούν οι αντιλογισμοί των κατασχέσεων του κοινωνικού μερίσματος και θα πιστωθούν πάλι τα χρήματα στους δικαιούχους και εάν έχουν ενημερωθεί οι νέοι υποψήφιοι του κοινωνικού μερίσματος που έχουν οφειλές σε τράπεζες, ότι θα πρέπει να δηλώσουν ή να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ