2014-05-14 05:15:05
Φωτογραφία για Χ.Θεοχάρης: Η συμμόρφωση φέρνει 10πλάσια έσοδα από κείνα των ελέγχων
«Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από τα έσοδα από τους έλεγχους» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

«Είναι πολύ μικρότερο το κομμάτι της είσπραξης εσόδων από τους ελέγχους σε σχέση με τη συμμόρφωση. Υπάρχει μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ελεγκτικές δράσεις που έχουμε κάνει και δείχνει, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 24 μηνών, ότι η αύξηση που έχουμε επιτύχει, οδηγεί συνολικά σε αύξηση των εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.»

» Τα έσοδα από τους ελέγχους μπορεί να είναι γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έσοδα από την αύξηση της συμμόρφωσης. Και αυτό γιατί βλέπουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ότι οι έλεγχοι πιάνουν τόπο, συνεπώς συμμορφώνονται αυτόματα και δηλώνουν πιο ειλικρινή στοιχεία» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων σημειώνει επίσης ότι θα γίνουν «περίπου 300.000 διαφορετικοί έλεγχοι, οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν έλεγχοι που είναι απλοί, προληπτικοί, δηλαδή μπαίνουμε σε ένα μαγαζί και ελέγχουμε αν κόβει αποδείξεις, αλλά υπάρχουν και τακτικοί έλεγχοι, με τους οποίους εξετάζονται όλα τα βιβλία μιας επιχείρησης για πολλά χρόνια».


Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία προσεγγίζουν τα 64-65 δισ. ευρώ, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ο κ. Θεοχάρης τονίζει:

«Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα την καλύτερη είσπραξη των φόρων στη πηγή, το οποίο αυξάνει την εισπραξιμότητα θεαματικά και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση».

«Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες βλέπουμε αύξηση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με πέρυσι κατά 20% που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα είσπραξης. Δεν έχει εξαντληθεί» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.
agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ