2014-05-20 18:52:05
Φωτογραφία για Η Ελληνίδα που έγινε η πρώτη γυναίκα που κάθεται σε επαγγελματικό πάγκο αποκαλύπτει τους στόχους της και περιγράφει το όνειρο που ζει
Η Έλενα Κόστα, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον πάγκο επαγγελματικού συλλόγου (Κλερμόν) γράφει την δική της ιστορία. 

Ο "Μουρίνιο με φούστα" αποκαλύπτει τους στόχους της, περιγράφοντας το όνειρο που ζει.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Κλερμόν (Ligue 2) Κλοντ Μισί εξέπληξε τους πάντες προαναγγέλλοντας πως προπονητής του συλλόγου από την επόμενη σεζόν θα είναι η Πορτογαλίδα, Έλενα Κόστα υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών.

Η Έλενα Κόστα, η οποία αποκαλείται “Μουρίνιο με φούστα” γράφει ιστορία καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα που καθοδηγεί επαγγελματικό σύλλογο των δύο πρώτων κατηγοριών σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η 36χρονη προπονήτρια, από την τεχνική ηγεσία της εθνική ομάδας γυναικών του Ιράν πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα καριέρας, ούσα στον πάγκο της γαλλικής Κλερμόν (Ligue 2) αντικαθιστώντας τον Ρεζίς Μπρουάρ.

"Αυτό που μετράει είναι το να μπορεί να αντέξεις τον ανταγωνισμό και όχι το φύλο. Αναλαμβάνω τα ίδια ρίσκα όπως ένας άντρας.


Γνωρίζω πως πρέπει να φέρω αποτελέσματα. Πράγματι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και ανυπομονώ να συνεργαστώ με την Κλερμόν" τονίζει αποκλειστικά στο Sport24.grπροσθέτοντας:

Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι να μείνω στην ομάδα. Είμαι όμως πολύ φιλόδοξη και πιστεύω πως η παρουσία μου θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές".

Η Κόστα συνεργάστηκε με τον Ζοζέ Μουρίνιο, όταν εκείνη ήταν προπονήτρια των τμημάτων υποδομής της Μπενφίκα για ηλικίες Under 9 μέχρι Under 17.

Μάλιστα κατά την πρώτη θητεία του “Special One” στην Τσέλσι ανέλαβε το 2005 το γυναικείο τμήμα των “blues” αλλά και το φυτώριο του λονδρέζικου συλλόγου.

Η σφοδρή επιθυμία της για διάκριση είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί “θηλυκός Μουρίνιο” αλλά και “Μουρίνιο με φούστα”.

Η ίδια δηλώνει χαρούμενη όταν την συγκρίνουν με τον σπουδαίο Πορτογάλο τεχνικό.

"Είμαι προπονήτρια. Για μένα το ίδιο είναι είτε πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες. Το ποδόσφαιρο παίζεται με 11 εναντίον 11. Αυτό μετράει", αναφέρει στο Sport24.gr.

Μετά την Τσέλσι ακολούθησε θητεία στην Σέλτικ ως σκάουτ, όπου κέρδισε τον σεβασμό όλων. Το 2010 η Κόστα δήλωνε πως για τα επόμενα 60 χρόνια καμία γυναίκα δεν θα καταφέρει να καθοδηγήσει ανδρικό επαγγελματικό σύλλογο.

“Το να εργαστώ σε κάποιο επαγγελματικό σύλλογο αποτελεί όνειρο για μένα. Δεν θα συμβεί γρήγορα. Πιθανότατα ούτε τα εγγόνια μου δεν θα το δουν να συμβαίνει”. Τελικά ο κλήρος έλαχε στην ίδια Το γαλλικό πρωτάθλημα όπως δηλώνει στο Sport24.gr μόνο άγνωστο δεν θεωρείται για την Έλενα Κόστα.

"Γνωρίζω το γαλλικό ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές. Όταν εργαζόμουν ως σκάουτ της Σέλτικ παρακολουθούσα το πρωτάθλημα. Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίνεται".

Προσηλωμένη στη νέα πρόκληση της καριέρας της, στοχεύει να αποδείξει σύντομα πως μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο γκρεμίζοντας ένα ακόμη κάστρο.

"Κάποιοι λένε καλά λόγια και κάποιοι αρνητικά. Παραμένω ήρεμη και συγκεντρωμένη προκειμένου να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να εκπληρώσουμε τους στόχους μας".

Ο μπακ της Κλερμόν, Ζακ Σαλζέ αποκάλυψε πως ο πρόεδρος της γαλλικής ομάδας, Κλοντ Μισί έχει ήδη καλέσει αρκετούς ποδοσφαιριστές ζητώντας του να τον εμπιστευτούν για την επιλογή του, αλλά και να σεβαστούν την απόφαση του.

Ο “ισχυρός άνδρας” της Κλερμόν σημείωσε πως δεν πρόκειται για “επανάσταση” από τη στιγμή που ο γαλλικός σύλλογος έχει ήδη προσλάβει ως φυσιοθεραπεύτρια, την Σεβερίν Σαπεϊρόν.

“Αυτή η πρόσληψη δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Η προπονήτρια μας θα έχει την απόλυτη εξουσία

Είναι όπως το αφεντικό σου. Πρέπει να τον σέβεσαι. Μπορεί να ακούγεται περίεργο σε κάποιους αλλά δεν με νοιάζει. Δεν πρόκειται για κάποια επανάσταση.

Είναι γυναίκα, προπονήτρια και θα παραμείνει προπονήτρια”, ήταν τα λόγια του 65χρονου προέδρου στους παίκτες του.

Η Κόστα είναι κάτοχος διπλώματος “Α” της UEFA. Το 2006 κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Σελεϊρένσε στην περιφερειακό πρωτάθλημα της Λισαβόνας.

Την τελευταία τετραετία εργάστηκε από το πόστο της ομοσπονδιακού τεχνικού σε Κατάρ (2010-2012) και Ιράν (2012-2014).

Θυμάται πως προσπαθούσε να αλλάξει τη νοοτροπία που υπήρχε σε μία περιοχή όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένος. Και τα κατάφερε κατακτώντας τίτλους...

Το γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter:

"Φανταστικά νέα για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο σήμερα". "Είμαι πολύ περήφανη που ο πρόεδρος της UEFA, μου απένειμε τα εύσημα. Έχω κάνει ένα ιστορικό βήμα και είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί πραγματοποιώ ένα όνειρο" αναφέρει η ίδια...

Ικανοποιημένη από την πρόσληψη της πορτογαλίδας, εμφανίστηκε η 50χρονη Καρολίνα Μοράτσε, η οποία το 1999 εργάστηκε στον πάγκο της Βιτερμπέζε, ομάδας Δ' κατηγορίας της Ιταλίας.

Είχε προσληφθεί από τον Λουτσιάνο Γκαούτσι που ήταν πρόεδρος επίσης και στην Περούτσια. Τελικά απολύθηκε έπειτα από δύο μόλις αγωνιστικές.

Η πρόσληψη της Έλενα Κόστα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από τον γαλλικό σύλλογο στις 22 Μαϊου. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ