2012-04-23 10:17:14
Φωτογραφία για Ο φίλος μου ο...μ@λ@κ@ς (2)
Το περσινό καλοκαίρι και με αφορμή την ρύθμιση του κ. Παπακωνσταντίνου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είχα γράψει ένα κείμενο που αφορούσε κάποιο γνωστό μου πρόσωπο.

«Ο φίλος μου ο...μ@λ@κ@ς» ήταν ο τίτλος του και αφορούσε ένα μισθωτό του ιδιωτικού τομέα ο οποίος πλήρωνε ένα σκασμό φόρους γιατί δεν μπορούσε να κρύψει ούτε δραχμή εισοδήματος κι έκτισε ένα απολύτως νόμιμο εξοχικό χωρίς μισό τετραγωνικό παρανομίας το οποίο θα πληρώνει στις τράπεζες μέχρι να πεθάνει . Όλα αυτά σε μια χώρα παράδεισο της φοροδιαφυγής και των ρυθμίσεων που δικαιώνουν φοροφυγάδες όπως η περαίωση, οι ημιυπάιθριοι κ.λ.π.

Ο φίλος μου ο «μ@λ@κ@ς» -όπως αυτοαποκαλείται- μου τηλεφώνησε και χθες. Άκουσε τις ομιλίες Βενιζέλου και Σαμαρά και αποφάσισε να τα ξαναπει σε μένα για να ξεχαρμανιάσει:...

«Ο Βενιζέλος στο MEGA είπε ότι είμαστε μια χώρα που μόλις 25.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς έλεγε και πέρσι αλλά δεν βλέπω να άλλαξε κάτι στο κομμάτι της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μόνο κάτι συλλήψεις επωνύμων που μετά από λίγες μέρες βγαίνουν έξω χωρίς να καταβάλουν ένα ευρώ Και σου θυμίζω ότι αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών».


Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είναι κι οι συλλήψεις με την δημόσια διαπόμπευση ένα βήμα. Μάταιος κόπος Μετά έπιασε τον Σαμαρά: «Το άκουσα χθες στο Ζάππειο. Σε ολόκληρη την ομιλία του μία τόση δα αναφορά έκανε στην φοροδιαφυγή. Τρεις γραμμές όλες κι όλες...Είπε ότι θα αυξήσει τις ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν και θα γίνονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι από τους οποίους δεν θα ξεφεύγει κανείς».

«Μα ούτε μ' αυτό δεν είσαι ευχαριστημένος;» τον ρώτησα. Τι το΄θελα... «Πλάκα μου κάνεις...Οι ποινές φταίνε που δεν πιάνονται οι φοροφυγάδες; Κακούργημα δεν είναι και σήμερα η φοροδιαφυγή; Βαριές δεν είναι οι ποινές που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ επιβάλλονται; Μόνο που για να επιβληθούν περνάνε χρόνια και ζαμάνια. Και τους ηλεκτρονικούς ελέγχους πως θα τους κάνουν; Εδώ στις εφορίες έχουν ακόμα καρότσια από σούπερ μάρκετ για να βάζουν τους φακέλους των υποθέσεων. Στο ενδιάμεσο, εγώ και μερικά ακόμα κορόιδα πληρώνουμε όσα πρέπει στο κράτος, δηλώνουμε στην εφορία τα εισοδήματα μας και δεν χτίζουμε όπου βρίσκουμε αλλά όπου λέει ο νόμος .... »

«Νομίζω ότι συνεχίζεις να είσαι εκ πεποιθήσεως γκρινιάρης» του είπα . «Μπα...εκ πεποιθήσεως μ@λ@κ@ς συνεχίζω να είμαι» μου είπε και μου ξανάκλεισε το τηλέφωνο. Ακριβώς όπως πριν από περίπου ένα χρόνο ...

Σωτήρης Ξενάκης από iefimerida 

Ο φίλος μου ο... «μ@λ@κ@ς» 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07.07.2011 | 12:50

Το τηλέφωνο χτυπάει. Στην άλλη άκρη της γραμμής ακούω τη φωνή ενός παλιού μου γνώριμου.

-«Τι κάνεις; Πώς και με θυμήθηκες;», ρωτάω...

- «Πήρα να μάθω αν αληθεύει ότι ο Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει ρύθμιση για τα αυθαίρετα», μου λέει ελαφρώς... «φορτωμένος».

-«Μα ναι... την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα είναι έτοιμη και θα την παρουσιάσει» του απαντάω.

-«Ε,λοιπόν είμαι πολύ μ@λ@κ@ς. Πιο μ@λ@κ@ς απ' όσο νόμιζα», φωνάζει. Και ιδού γιατί:

Ο παλιός μου γνώριμος είναι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα. Δηλώνει- όπως μου είπε –όλα του τα εισοδήματα γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Πληρώνει ένα σκασμό λεφτά σε φόρους γιατί είναι καλοπληρωμένος επειδή δουλεύει σε παραπάνω από μία δουλείες επταήμερο και δωδεκάωρο. Έχει πληρώσει δύο φορές έκτακτη εισφορά κι ετοιμάζεται για τρίτη. Επειδή κρατάει ανοικτό και το μπλοκάκι του, από προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να το χρησιμοποιεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα πληρώσει και επιπλέον 300 ευρώ κεφαλικό φόρο. Πριν από λίγα χρόνια έχτισε ένα εξοχικό. Φρόντισε να μην έχει ούτε ένα τετραγωνικό παραπάνω απ' όσο έλεγε η άδεια για την οποία πλήρωσε όσα έπρεπε, αν και έβλεπε ότι οι περισσότεροι γείτονές του, είχαν και ημιυπαίθριους παράνομους χώρους και αυθαίρετες κατασκευές. Αυτούς τους γείτονες που τώρα παρακολουθεί να «τακτοποιούν» με τις ευλογίες του κράτους τις παρανομίες τους. Όπως παρακολουθούσε πριν από λίγο καιρό κάποιους άλλους να αξιοποιούν την περαίωση και καταβάλλοντας κάποιο συμβολικό ποσό να γλυτώνουν τους ελέγχους για πολλά πολλά χρόνια φοροδιαφυγής.

«Είμαι ή δεν είμαι πολύ μ@λ@κ@ς τελικά», με ρώτησε κλείνοντας την αφήγησή του. Και μου έκλεισε το τηλέφωνο χωρίς να περιμένει την απάντηση μου.

Σωτήρης Ξενάκης από iefimerida
Greki-Gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ