2014-06-05 10:24:05
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Κατάσκοποι» τα ξένα ΜΜΕ
Τα διεθνή μέσα μπήκαν ξανά στο στόχαστρο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τον ξένο Τύπο- συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN- ότι επιδίδεται σε «κατασκοπεία» και θέλει να προκαλέσει ταραχές στη χώρα του, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

"Το τσιράκι του CNN (. . .) πιάστηκε επ' αυτοφώρω", δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ερντογάν κατά την εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Ο ανταποκριτής του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου, Ιβάν Ουάτσον, τέθηκε για λίγο υπό κράτηση το Σάββατο, ενώ έδινε ζωντανά την ανταπόκρισή του για την εντυπωσιακή αστυνομική δύναμη που είχε τεθεί επί ποδός από τις αρχές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εμποδίσει να γίνουν εκεί συγκεντρώσεις για την πρώτη επέτειο των εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου του 2013.


Ο δημοσιογράφος του CNN απελευθερώθηκε γρήγορα, αφού ελέγχθηκε η ταυτότητά του, ενώ του ζητήθηκε συγγνώμη από την αστυνομία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια το Σάββατο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει την απαγόρευση των αρχών και προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης "δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Έχουν μια αποστολή, ενεργούν σαν κατάσκοποι", επέμεινε ο Ερντογάν. "Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκτοξεύσουν προκλητικές και υπερβολικές εκκλήσεις, έφυγαν με άδεια χέρια", υπογράμμισε.

Εκτός από τον Τύπο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης την αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι "καπνίζει χασίς" συνωμοτώντας εναντίον του.

Κατά τις περισυνές ταραχές, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 8.000 είχαν τραυματισθεί, ο πρωθυπουργός είχε ήδη καταφερθεί εναντίον του ξένου Τύπου, τον οποίο είχε κατηγορήσει πως συμμετέχει σε μια "συνωμοσία" εναντίον της κυβέρνησής του.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία από διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς και το State Department.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας "γελοία κατηγορία" τα περί κατασκοπείας.

Από την μεριά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Κιλιτσντάρογλου είπε χθες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορεί ακόμα να αποδεχθεί το κόστος των περυσινών αιματηρών επεισοδίων και ότι διακατέχεται από μίσος.

Η Τουρκία του Ερντογάν επικρίνεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης για επανειλημμένες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου.
alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ