2012-04-25 08:26:30
Φωτογραφία για Ο ενάρετος κύκλος της ελληνικής οικονομίας
του Γ. Ν. Δρόσου

Αν οι τράπεζες δεν δώσουν πάλι λεφτά και δεν ανοίξει η κάνουλα της πιστωτικής επέκτασης, η χώρα δεν πρόκειται να πάει πουθενά. 

Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να τεθεί σε τροχιά ο ενάρετος κύκλος της ελληνικής οικονομίας. 

Οι πικρές αλήθειες που είπε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, θύμισαν τα λόγια του κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη, Γιάννη Κωστόπουλου, ότι «δεν είναι κλειστή η κάνουλα, απλά δεν έχει κάτι μέσα για να τρέξει» και κατέδειξαν για ακόμη μια φορά τη σημασία της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, για την επιβίωση αμφοτέρων. 

Ταυτόχρονα, όμως, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θέτει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους και αίρει κάθε αμφιβολία για την πορεία της χώρας, σε περίπτωση που δεν προωθηθεί, κατά τρόπο αποτελεσματικό και ταχύ, το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάταξης της οικονομίας. 


Με ευθύτητα, που υπερβαίνει τους συνήθως χαμηλούς τόνους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά συνάδει με την κρισιμότητα των στιγμών, ο κ. Γ. Προβόπουλος άσκησε ευθεία κριτική στη διακυβέρνηση Παπανδρέου, στον τελευταίο χρόνο της οποίας αναφερόταν, εξάλλου, η απολογιστική έκθεση που παρουσίασε, λέγοντας ότι «οι ολιγωρίες και η παρελκυστική τακτική πολλαπλασίασαν το κόστος της προσαρμογής».

Αντίστοιχα, προειδοποίησε ότι «απαιτείται πλήρης ετοιμότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της μετεκλογικής περιόδου, ώστε να κερδηθεί ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα» και τόνισε, ότι αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα …. η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή…». 

Πόσο πιο σαφής θα μπορούσε να είναι ένας κεντρικός τραπεζίτης, η χώρα του οποίου κινδυνεύει ακόμη με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ; 

Πόσο πιο σαφής θα μπορούσε να είναι ο κ. Προβόπουλος, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη του αναμενομένου και η ανεργία εκτοξεύτηκε; 

Αν δεν προωθηθούν οι δομικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί η παρουσία του κράτους στην οικονομία και να τονωθεί ο ανταγωνισμός, αν δεν υλοποιηθούν οιαποκρατικοποιήσεις, ώστε να μειωθεί το χρέος και να μην βαρύνεται ο δημόσιος κορβανάς με νέα ελλείμματα, και αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί να περιμένουμε ανάκαμψη της οικονομίας; 

«Όσο συντηρείται ο φαύλος κύκλος δημοσιονομικής συστολής, ύφεσης και αβεβαιότητας, εξασθενεί η προοπτική της επίτευξης των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος και ανατροφοδοτούνται οι αρνητικές προσδοκίες», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Πρόσθεσε, όμως, ότι «για την ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος», όπου η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας θα υποβοηθήσει την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, έτσι ώστε αυτό να διοχετεύει πόρους στην πραγματική οικονομία και να ανατροφοδοτεί τις θετικές προοπτικές. 

Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα. 

Προϋποθέτουν, ότι το δίλλημα «ευρώ ή δραχμή» έχει απαντηθεί από την κοινωνία, ότι οι δυνάμεις που θα επικρατήσουν κατά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου δεν θα αναλωθούν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, και ότι θα συνενωθούν με στόχο την επίτευξη αυτού του ενάρετου κύκλου, που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες της σε μια καλύτερη ημέρα. 

Από την άλλη πλευρά, δείτε πόσα «ότι» απαιτούνται για να γίνει αυτό και σκεφτείτε πού οδεύουμε… 

πηγη:euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ