2014-07-14 10:06:14
Φωτογραφία για «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΤΡΟΪΚΑ (VIDEO)
Εφιαλτικές προβολές για το κόστος των λύσεων.

Με τα «αγκάθια» που ανέσυραν οι δανειστές από τον μακρύ κατάλογο με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα μας, θα κυλήσουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αυτή την εβδομάδα. Με ορίζοντα τις κρίσιμες εξετάσεις του Φθινοπώρου, από τις οποίες δεν θα εξαρτηθεί μόνο η συνέχιση του δανειακού προγράμματος προς τη χώρα μας, αλλά και η έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, η τρόικα επέλεξε να ανοίξει τα καυτά θέματα που συνδέονται με: το δημοσιονομικό κενό, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τις αλλαγές στο Δημόσιο κ.ά.

Παράλληλα, με την έναρξη των συζητήσεων την περασμένη Πέμπτη η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για προεκλογικές φοροελαφρύνσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική. Θέση που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει μέσα από τις προσπάθειες για πολιτική διαπραγμάτευση του θέματος.


Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση των δανειστών με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. Επί... τάπητος η ταμειακή κατάσταση των ταμείων, η διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και οι φόροι υπέρ τρίτων. Αύριο ακολουθεί η συζήτηση για ένα από τα πλέον κρισιμότερα θέματα για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια. Ένα θέμα δύσκολο λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 77 δισ. ευρώ) αλλά και τους κλυδωνισμούς που εν δυνάμει μπορούν να προκληθούν σε τράπεζες, επιχειρήσεις, και Δημόσιο, από τις λύσεις που θα προκριθούν. Μετά τη συνάντηση εργασίας του περασμένου Σαββάτου μεταξύ της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρόικας, θα ακολουθήσει αύριο η σύσκεψη με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο συμμετάσχουν και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Η πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοσθούν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η πρώτη κίνηση εν όψει του νέου πλαισίου που θα διαμορφωθεί εντός Φθινοπώρου και θα ισχύσει από το 2015 μετά και την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests.

Τα σενάρια που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εφιαλτικά, όσον αφορά το κόστος που θα απαιτηθεί για να λυθεί ο «Γόρδιος Δεσμός». Από τη δημιουργία μιας κρατικής Bad Bank, η οποία θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι την αλλαγή της προπτωχευτικής διαδικασίας και την απομείωση των δανείων. Τη λύση αυτή φαίνεται να απορρίπτει η κυβέρνηση. Κοινός παρανομαστής πάντως των περισσοτέρων σεναρίων εργασίας, το τεράστιο κόστος που μπορεί να προκύψει και το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί χωρίς να επηρεαστεί το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ, το οποίο άλλωστε «καλοβλέπει» η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016.

Οι συζητήσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα και σε άλλα κρίσιμα θέματα όπως: H απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της έκτακτης εισφοράς και το 2015, οι αλλαγές στο ΦΠΑ με απαλλαγή από το καθεστώς μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κριτήριο το τζίρο τους, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, το νέο ενιαίο μισθολόγιο με βάση την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΜΑΝΩΛΑ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΜΑΝΩΛΑ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ