2012-04-25 10:30:07
Φωτογραφία για Ο δήμος Ηρακλείου θα ψάξει στην Ελβετία για τη 'χρυσή' διαθήκη Χατζάκη
του Κ.Μπογδανίδη

Ο δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει-ως ο φορέας που έχει πλέον έννομο συμφέρον- να ξεκαθαρίσει τη διαθήκη της οικογένειας Χατζάκη, ενώ στο θέμα παρεμβαίνει και το ελληνικό Δημόσιο που επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το γρηγορότερο δυνατό η μυστηριώδης αυτή υπόθεση.

Η επιθυμία της οικογένειας Χατζάκη να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γενέτειρα της έχει υλοποιηθεί κατά το...ήμισυ καθώς οι δωρεές προς το ΠΑΓΝΗ και την πρώην κοινότητα Κάτω Ασιτών έχουν υλοποιηθεί, αλλά η χρυσή διαθήκη που άφησε ο Ζαχ.Χατζάκης στην Ελβετία δεν έχει εντοπισθεί ακόμη! Ο Χατζάκης και οι αδερφές του έφυγαν χωρίς να προλάβουν να αφήσουν στοιχεία, να ειδοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους. Ή τουλάχιστον όλους τους ενδιαφερόμενους αφού ο Χατζάκης δημιούργησε φιλανθρωπικό ίδρυμα και χρήματα υπέρ των κατοίκων των Κάτω Ασιτών.

Ο γ.γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Καρούντζος είπε ότι θα ψάξει την υπόθεση από τα κληροδοτήματα και το υπουργείου Οικονομικών, ενώ την έρευνα πλέον αναλαμβάνει ο δήμος Ηρακλείου!


«Εμείς ως δήμος Ηρακλείου ενημερωθήκαμε ουσιαστικά από το δημοσίευμα , τη δημοσιογραφική έρευνα» είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης ο οποίος έδωσε άμεσα εντολή στη νομική υπηρεσία να ερευνήσει το θέμα.

‘Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή όπως μου είπαν και οι άνθρωποι από τις Κ.Ασίτες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την κληρονομιά που τη δικαιούνται οι Κάτοικοι του χωριού και αυτή ήταν η επιθυμία του διαθέτη να μείνει ανεκμετάλλευτη’ ανέφερε ο δήμαρχος που σήμερα Κιόλας θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Κ.Ασιτών κ.Θ.Τριανταφυλλάκη να περαιτέρω ενημέρωση.

Βεβαια το ουσιαστικό για το δήμο είναι να αναλάβει το κόστος της νομικής έρευνας που θα χρειαστεί στην Ελβετία. Και γι ‘αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο γραφείο νομικών, όπως τονίζει και ο κ.Τριανταφυλλάκης που ήταν από τους λίγους που γνώριζαν την υπόθεση.

«Εγώ είχα γνώση της υπόθεσης εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Την ενημέρωση μου την είχε Κάνει ο κ.Γιώργος Χατζάκης πρώην γραμματέας της Κοινότητας και κουμπάρος του διαθέτη που ήξερε ορισμένα στοιχεία. Μaζί θελήσαμε να δούμε εάν αυτή η υπόθεση έχει βάση και αναθέσαμε σε μια δικηγόρο να το ψάξει. Αλλά χρειάζονται πολλά χρήματα κι εμείς δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε’ αναφέρει ο κ.Τριανταφυλλάκης που υποστηρίζει ότι η λύση είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο δήμος που έχει και την οικονομική δυνατότητα , αλλά και το ειδικό Βάρος για να ερευνήσει την υπόθεση.

Τις δικές τους λεπτομέρειες προσθέτει και ο κ.Γ.Χατζάκης που είναι ο άνθρωπος που είχε βάλει την...ιδέα στο διαθέτη να φτιάξει ένα ίδρυμα. Ο πρώην γραμματέας της κοινότητας είχε δεσμούς με την οικογένεια και του είχαν μάλιστα βαφτίσει το παιδί. Σε μια συζήτηση που είχε με τον Ζαχ.Χατζάκη ο τελευταίος τον Ρώτησε τι μπορεί να Κάνει για το χωριό.

‘Ήταν στα εγκαίνια του πνευματικού κεντρου που δώρισε η αδερφή του στο χωριο. Τότε με Ρώτησε και του είπα ότι αντί να Κάνει ένα δρόμο, ένα κτίριο, θα μπορούσε να φτιάξει ένα ίδρυμα και να δοθούν τα χρήματα σε άπορες οικογένειες. Έκτοτε δεν το συζητήσαμε μέχρι που Πέθανε η αδερφή του και στην κηδεία όταν τον χαιρέτισα μου είπε χαρακτηριστικά:’ αυτό που μου πρότεινες έγινε’!

Δυστυχώς ο διαθέτης μπήκε μετά στο νοσοκομείο κανένας δεν είχε λεπτομέρειες να πει και στη συνέχεια παρά τις έρευνες που έκανε ο ίδιος ο Γ.Χατζάκης δεν βρήκε στοιχεία.

‘Συνεχώς μάθαινα ότι Κάτι άφησε, αλλά δεν μπορούσα εγώ να βρω άκρη. Μέχρι και με τις πρεσβείες μίλησα αλλά δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν. Το θέμα ήταν να αναλάβει ένας δικηγόρος που να μπορεί να χειριστεί την λεπτή αυτή υπόθεση’ τόνισε ο κ.Χατζάκης που ενημέρωσε και τον πρόεδρο του διαμερίσματος.

Πάντως σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν και άλλα πρόσωπα κλειδιά που μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση όπως είναι η λογίστρια του διαθέτη, δικηγόροι κ.α

Η διαθήκη

Όπως γράψαμε ηδη το πού και πόσα χρήματα έχουν κατατεθεί από τον Χατζάκη στην Ελβετία(ή στο Λιχτενστάιν) ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα. Μόνο εικασίες γίνονταν λόγω της τεράστιας οικονομικής επιφάνειας της οικογένειας... Σύμφωνα πάντως με τη διαρροή των εγγράφων που έχει γίνει από την Ελβετία το σίγουρο είναι η επιθυμία του διαθέτη να δίδονται τα χρήματα για την ενίσχυση άπορων οικογενειών της πρώην κοινότητας Κ. Ασιτών που ήταν το χωριό καταγωγής τους.

Συγκεκριμένα ο διαθέτης επιθυμούσε:

-Την απονομή κάθε έτος χρηματικού ποσού σε άπορους και μη μαθητές Λυκείου, επιτυχόντες στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Την εισφορά σημαντικού χρηματικού ποσού για δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη στις Κ. Ασίτες εμπλουτισμένη με βιβλία λογοτεχνών συγγραφέων και ποιητών από την Κρήτη.

Επίσης ζητούσε να δίδεται χρηματική ενίσχυση:

-Σε απόρους σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ

-Σε απόρους ασθενείς για αποθεραπεία, εγχειρήσεις, αμοιβές ιατρών κ.λπ.

-Να παρέχονται γεύματα σε απόρους εις μνήμη Ειρήνης, Ζαχαρία και Φωτεινής Χατζάκη.

Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας παροχής γευμάτων να δίδονται απευθείας χρήματα στις οικογένειες.

-Να δίδονται δώρα γάμου σε άπορα νιόπαντρα ζευγάρια με ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλεκτρικές συσκευές.

Και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει που δεν περιγράφεται στους σκοπούς του ιδρύματος να καλύπτεται με βάση την κρίση των διαχειριστών.

Η οικογένεια

Θυμίζουμε ότι τα αδέρφια Ειρήνη, Ζαχαρίας και Φωτεινή Χατζάκη είχαν κληρονομήσει ένα εργοστάσιο συσκευασίας ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών από ένα μακρινό τους ξάδερφο (ονόματι Παράσχο) που επίσης δεν είχε διαδόχους.

Η Φωτεινή και ο Ζαχαρίας κυρίως(η Ειρήνη ήταν απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας και δεν ασχολήθηκε με την επιχείρηση) το επεξέτειναν φτιάχνοντας εργοστάσια στον Πειραιά, την Τουρκία ακόμη και τη Βουλγαρία!

Έκαναν διεθνές εμποριο με την ρίγανη και τα άλλα αρωματικά φυτά κερδίζοντας μεγάλα ποσά, κτίζοντας τη δική τους αμύθητη περιουσία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ζαχ. Χατζάκης είχε κάνει και μεγάλες επενδύσεις στο Χρηματιστήριο τις οποίες ρευστοποίησε πριν το...κραχ! Κέρδισε κι από εκεί πολύ όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί...

Δεν είχαν όμως κάνει δικές τους οικογένειες και όταν άρχισαν να περνούν τα χρόνια ο ίδιος αποφάσισε να μην συνεχίσει, πούλησε τα εργοστάσια και ρευστοποίησε την περιουσία...

Τότε άρχισαν και τις δωρεές.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ