2014-08-07 08:46:30
Φωτογραφία για Ένας χρόνος ζωής για τα ψυχιατρικά άσυλα της χώρας
Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουν αλλάξει μορφή τα Ψυχιατρεία της Ελλάδας. Εως τον Ιούνιο του 2015 θα έχει μπει «λουκέτο» στα άσυλα, που θα μετασχηματιστούν σε δομές αποασυλοποίησης, δηλαδή ξενώνες, οικοτροφεία και κέντρα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης μεταξύ άλλων.

Αυτό επισήμανε η Κατερίνα Παπακώστα, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», με θέμα την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οπως τόνισε η υφυπουργός Υγείας, στόχος είναι η αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, η προστασία των δικαιωμάτων τους και η άρση του κοινωνικού στίγματος σε βάρος τους.

Σε ό,τι αφορά στην τύχη του προσωπικού των ασύλων, η κ. Παπακώστα τους διαβεβαίωσε πως όλο το ανθρώπινο δυναμικό θα αξιοποιηθεί πλήρως. Οπως είπε, αυτό έγινε ήδη πράξη για τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με την ψήφιση του νόμου 4272/2014 και αυτό το πρότυπο θα ακολουθηθεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για τη στελέχωση των μονάδων που θα προταθούν ενόψει του μετασχηματισμού των ψυχιατρικών νοσοκομείων, η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει περίπου 1.300 θέσεις ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

Οσο για την επιχορήγηση των 30 εκατ. ευρώ, που πρόσφατα ζήτησε η υφυπουργός από τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, Λάζλο Αντόρ, το ποσό θα διατεθεί για την ανάπτυξη υποδομών και δράσεων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ώστε να ανασχεθεί η ροή ασθενών προς το κέντρο.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ