2014-08-25 04:08:05
Φωτογραφία για Αυτή είναι η «κλειστή» ομάδα των 12 που έχει αναλάβει να αποκαλύψει τα μυστικά του τάφου της Αμφίπολης
Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο της Αμφίπολης και τα μυστικά που αυτός μπορεί να κρύβει τα οποία σύντομα θα μας αποκαλυφθούν Από την πρώτη στιγμή οι επικεφαλής των ερευνών ανέφεραν ότι πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη και αμέσως οι φήμες οργίασαν με αρκετούς να φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι ίσως εκεί να κείτεται ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ωστόσο, η ομάδα των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένη να φέρει εις πέρας την σπουδαία και δύσκολη αποστολή αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και περιμένει με αγωνία την μεγάλη ανακάλυψη.

Οπως αναφέρει η «Realnews» η «κλειστή» ομάδα που πλαισιώνει την επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, είναι 11 άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης της και προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, φύλακες, ακόμη και σκαπανείς.

Το πρόσωπο -κλειδί

Ενας από αυτούς που εντάσσονται στην «ομάδα των 12» και έχει ρόλο κλειδί στην ανασκαφή είναι ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής
. Ανήκει στην ομάδα των νέων συνεργατών της κυρίας Περιστέρη. Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών γνώριζε για τις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Λεφαντζή και ζήτησε την συνδρομή του όταν χρειαζόταν κάποιες πιστοποιήσεις στην πορεία των ανασκαφών. Η βοήθειά του, μάλιστα, υπήρξε πολύτιμη, καθώς ήταν ο πρώτος που εκτίμησε πως ο Λέων της Αμφίπολης ήταν συνδεδεμένος με το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στη Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.

Εχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών -οικίας Σκυλίτση. Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το «αφεντικό» της ανασκαφής

Ενα ακόμη άτομο που έχει καίρια θέση σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο «εξ απορρήτων» της Κατερίνας Περιστέρη, αρχιφύλακας Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης. Οπως αναφέρει η «Real News» είναι μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ανήκει στους παλιότερους και πιο στενούς συνεργάτες της κ. Περιστέρη. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που την προέτρεψε να αρχίσουν και πάλι τις ανασκαφές στον τύμβο, συνεχίζοντας το αρχαιολογικό έργο του δασκάλου τους, Δημήτρη Λαζαρίδη. Εκεί, δίπλα στον καθηγητή γνωρίστηκαν με την Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ο ίδιος θεωρεί αδερφή του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ