2014-08-25 13:14:37
Φωτογραφία για Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Καλιφόρνια μετά τα 6 Ρίχτερ
Ήταν λίγο 3.20 τα ξημερώματα χθες στη βόρεια Καλιφόρνια όταν το έδαφος άρχισε να σείεται από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών, που άφησε πίσω του δεκάδες τραυματίες και ζημιές σε δημόσια κτίρια και σπίτια.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε πως ο σεισμός ήταν 6 βαθμών Ρίχτερ και είναι ο ισχυρότερος από το 1989. Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πόλη της Νάπα της οινοπαραγωγού περιοχής της βόρειας Καλιφόρνια ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο, καθώς αμέσως μετά τον σεισμό, κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες και σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως στο κτίριο των δικαστηρίων και τη βιβλιοθήκη της Νάπα, καθώς και σε ιδιοκτησίες.

Η δόνηση σημειώθηκε βορειοδυτικά της πόλης Αμέρικαν Κάνιον και το επίκεντρό της βρισκόταν σε βάθος 10,8 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο στα 3,6 Ρίχτερ.


Όσον αφορά στους τραυματίες, 120 άτομα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πόλης, από τα οποία έξι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το ABC News. Ανάμεσά τους κι ένα μικρό παιδί που τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω του το ετοιμόρροπο τζάκι στο σπίτι του, αλλά τώρα η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε γνωστό πως κατεγράφησαν 100 διαρροές στο δίκτυο του φυσικού αερίου και 30 διαρροές στο δίκτυο υδροδότησης αλλά και η Άμεση Βοήθεια δέχθηκε περισσότερες από 80 κλήσεις για περίθαλψη τραυματιών. Έως τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε 30.000 σπίτια, ενώ νωρίς το ξημέρωμα περισσότερα από 43.000 δεν είχαν ρεύμα.

Τέσσερα προκατασκευασμένα σπίτια καταστράφηκαν και δύο κάηκαν ολοσχερώς στο βόρειο τμήμα της πόλης, αναφέρεται στην ανακοίνωση από τις αρχές, ενώ ο Μπάρι Μάρτιν υπεύθυνος ενημέρωσης του δήμου της Νάπα δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Ο κυβερνήτης δήλωσε πως οι αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν όσους τους έχουν ανάγκη και όσοι κατοικούν σε σημεία της πόλης όπου έχουν πληγεί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και τις εντολές των αρμοδίων.

Ζημιές υπέστησαν και οι οινοπαραγωγοί που είδαν ακριβά μπουκάλια κρασιού να γίνονται θρύψαλλα και βαρέλια να διαλύονται.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που διανύει την τελευταία ημέρα των διακοπών του στο Μάρθας Βάινγιαρντ της Μασαχουσέτης, ενημερώθηκε για τον σεισμό και θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος στην περιοχή του κόλπου από την εποχή του σεισμού της Λόμα Πριέτα το 1989, που σκότωσε 63 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές έξι δισεκατομμυρίων σε ιδιοκτησίες. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,9, ενώ εκείνος που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο το 1906 ήταν 7,8 βαθμών.

Τον σεισμό ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί μεγέθους περίπου 2 βαθμών, σύμφωνα με τον γεωφυσικό του USGS Ράντι Μπάλντουιν. Ο Μπλέικμαν είπε πως υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα ενός μετασεισμού μεγέθους τουλάχιστον 5 βαθμών μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ