2014-08-25 13:26:06
Φωτογραφία για Ελντοράντο...βιοαερίου η Μεσαρά!
Το είχαμε προβλέψει ότι θα ξεκινήσει...πόλεμος για το βιοαέριο! Ο γενικός...ξεσηκωμός στο παρά πέντε για τις... μονάδες βιομάζας- βιοαερίου προσθέτει ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» στην ανάπτυξη των μονάδων για την ενέργεια! Τοπικές κοινωνίες, φορείς, περιβαλλοντικοί σύλλογοι ανακαλύπτουν ότι σε κάθε χωριό είναι έτοιμο να...φυτρώσει και ένα ‘εργοστάσιο’ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα και δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν! Μάλιστα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος θα εξεταστούν 11 αιτήσεις- θα ακολουθήσουν κι άλλες φυσικά- με τη μερίδα του λέοντος να την έχει η Μεσαρά !

Το CRETALIVE εδώ και καιρό είχε επισημάνει τη...μόδα που είχε υπάρξει με τις μονάδες βιοαερίου, βιομάζας και πως οι συνολικές αιτήσεις ξεπερνούσαν τα 200 Μεγαβάτ , ενώ η ΡΑΕ έχει δώσει μόλις 15 Μεγαβάτ!

Δήμαρχοι , κυρίως νεοεκλεγμένοι, όπως ο κ.Κοκοσάλης, από τις Αρχάνες Αστερούσια έχουν αντιδράσει, στη Μεσαρά τα χωριά έχουν ξεσηκωθεί και χθες έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας.


«Οι αιτήσεις είναι πολλές από τους επενδυτές, εμείς ως επιτροπή είμαστε υποχρεωμένοι να τις εξετάσουμε. εάν δεν εισαχθούν προς συζήτηση και παρέλθει ο χρόνος που ορίζει ο Νομος θεωρείται...θετική η γνωμοδότησή μας» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που έχει από το παρελθόν επισημάνει την ανορθόδοξη ανάπτυξη των ενεργειακών στην Κρήτη, είτε είναι φωτοβολταικά, είτε ηλιοθερμικά και αιολικά είτε τώρα η βιομάζα Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μιχελογιαννάκη που τόνισε ‘ότι δεν μπορούν να περάσουν αυτές οι λογικές» όσο και του περιφερειακού συμβούλου κ.Βαρδουλάκη που επεσήμανε:

«Τον τελευταίο μήνα έχουν πέσει βροχή οι Μ.Π.Ε διαφόρων εταιριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Την Τρίτη 26/8/2014 στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας υπάρχουν 10 τέτοιες μελέτες για την περιοχή της Μεσσαράς και θα έρθουν πολλές ακόμα. Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η λύση μεγάλων θεμάτων χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. Στην Κρήτη με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός. Δεν γίνεται λοιπόν να χωροθετούνται εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των επενδυτών. Στη Μεσσαρά θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα αν εγκριθούν οι μελέτες αυτές.

Πιστεύω ότι πρέπει να προηγηθεί συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, αν χρειαστεί να γίνει και επιστημονική ημερίδα, για το παραπάνω θέμα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και οι πολίτες. Μετά από αυτό μπορεί να αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο αν θέλουμε τέτοια εργοστάσια, πόσα περίπου και σε ποιες περιοχές. Η μυστικότητα που χειρίστηκαν μέχρι τώρα το θέμα οι δημοτικές αρχές και άλλοι μόνο ανησυχία δημιουργεί στους Μεσσαρίτες»

Θυμίζουμε ότι μετά την καταρχήν θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, ισχύος 999 KW ιδιοκτησίας της εταιρίας Ανιον- Βιοαέριο Κρήτης Ε.Ε. στη θέση «Νταούσο- Γκέλα» Σητείας, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, αυτές τις μέρες κατατέθηκαν στην επιτροπή δεκάδες επιπλέον αιτήσεις ΜΠΕ κι όλες για την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς! Οι επενδυτές- που βρίσκονται και σε ένα ιδιότυπο «πόλεμο» με τους ελαιουργούς- δεσμεύονται να φτιάξουν περιβαλλοντικά καθαρές μονάδες και δηλώνουν έτοιμες να...βρουν βιομάζα χρησιμοποιώντας κατσίγαρους ή λιόκλαδα , κοπριά ακόμη και...φραγκόσυκα-όπως στην περιοχή της Σητείας- για να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες.

Στην αυριανή επιτροπή περιβάλλοντος οι αιτήσεις που θα εξεταστούν είναι οι εξης

-«Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 938 KW» από την εταιρία «ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στη θέση «Τροχαλιάδες» Δ.Δ. Πόμπιας Δήμου Φαιστού Π.Ε. Ηρακλείου

-Κατασκευή νέας μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Βιομάζα ισχύος 999,80 KWe, ιδιοκτησίας «ENTEC Βιομάζα Χάρακα Ι.Κ.Ε.», στη θέση «Σφακιανάκη Μύλος», Δ.Δ. Χάρακα, Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου

-Κατασκευή νέας μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Βιομάζα ισχύος 999,80 KWe, ιδιοκτησίας «Extra Biomass Single Member Private Company», στη θέση «Φουντάνα», Δ.Δ. Λουρών, Δήμου Γόρτυνας

-Κατασκευή νέας μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Βιομάζα ισχύος 499,90 KWe, ιδιοκτησίας «ENTEC Βιομάζα Ασημίου Ι.Κ.Ε.», στη θέση «Μπαμπαλιανά», Δ.Δ. Αποϊνίου, Δήμου Γόρτυνας Π.Ε. Ηρακλείου.

-Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ισχύος 999,80 KW στη θέση «Ρουβάδες» Δ.Δ. Πραιτωρίων Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου, από την εταιρία «Γ. Χαρδαλιάς – Σ. Ντουρουντάκης & ΣΙΑ Ο.Ε»

-Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ισχύος 999,80 KW στη θέση «Κοπανάδες» Δ.Δ. Πέρι Δήμου Φαιστού Π.Ε. Ηρακλείου, από την εταιρία «ENTEC BIOMASS ENERGY FIVE PRIVATE

-Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μέσω βιοαερίου ισχύος 499 KW», στη θέση Δ.Δ. Βώρρων Δήμου Φαιστού Π.Ε. Ηρακλείου, από την εταιρία με την επωνυμία «WIND AND GAS ΚΟΥΜΠΕΝΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ & ΣΙΑ Ε.Ε.»

-Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μέσω βιοαερίου ισχύος 499 KW», στη θέση Δ.Δ. Γκαγκάλων, Δήμου Γόρτυνας Π.Ε. Ηρακλείου, από την εταιρία με την επωνυμία «WIND AND SUN ΚΟΥΜΠΕΝΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ & ΣΙΑ Ε.Ε

-Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου ισχύος 499 KW», στη θέση Δ.Δ. Καλυβίων, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, από την εταιρία με την επωνυμία «ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Ε.»

-Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου ισχύος 999 KW», στη θέση Δ.Δ. Καλυβίων, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, από την εταιρία με την επωνυμία «ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Ε.

-Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου ισχύος 499 KW στη θέση «Νταουσο Γκέλα» Δήμου Σητείας ΠΕ Λασιθίου από την εταιρία ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Ε.Ε
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ