2014-08-25 13:28:35
Φωτογραφία για Οι Έλληνες κατακτούν την Κίνα - Ποιοι επιχειρηματίες κάνουν μπίζνες με το Πεκίνο
Η Ελλάδα περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τις κινεζικές επενδύσεις, οι οποίες έτσι και αλλιώς δρομολογούνται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ και την εγκάρδια συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Φαίνεται, όμως, πως την αντίθετη κατεύθυνση ακολουθούν κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς δεν περιμένουν να έρθουν οι Κινέζοι, αλλά πηγαίνουν και τους βρίσκουν στη χώρα τους. Έλληνες που έφυγαν για το Πεκίνο, έστησαν επιχειρήσεις και πέτυχαν. Αυτό είναι το θέμα του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το κινεζικό κανάλι CCTV.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις Ελλήνων που είδαν στην Κίνα τη μεγάλη ευκαιρία, μιλούν στο κανάλι και εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό το μακρινό ταξίδι. Η Σεμίραμις Παλιού συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Μόνο που μετεγκατάστησε την επιχείρησή της στο Πεκίνο. Έτσι δημιούργησε ένα πολυτελές τουριστικό πρακτορείο με το όνομα «My Odyssey», με σκοπό να προσφέρει σε πλούσιους Κινέζους άνετες διακοπές ανά τον κόσμο. Μάλιστα, για τις ανάγκες του μάρκετινγκ δημιούργησε και μια ταινία με τον τίτλος «Ιστορία αγάπης στο Πεκίνο».


Όπως εξηγεί η κυρία Παλιού: «Αν δεν ήταν η κρίση θα είχαμε παραμείνει στις σταθερές μας, δεν θα ψάχναμε κάτι άλλο να αλλάξουμε».

Ο Παύλος Κοντομίχαλος είναι... παλιός στην Κίνα, καθώς δουλεύει εκεί για δύο δεκαετίες. Η κρίση, όμως, καθώς τελειώνει τον φέρνει σε επαφή με πολλούς εταίρους από την Ελλάδα που ζητούν τη βοήθειά του. Ειδικά στο χώρο της πώλησης λαδιού και παράγωγων προϊόντων.

«Η αξία των ελληνικών προϊόντων είναι δεδομένη και καλύτερη από άλλες ανταγωνίστριες χώρες», σημειώνει με νόημα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι εξαγωγές προς την Κίνα έχουν διπλασιαστεί, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα Νότης Μηταράκης. «καθώς η τοπική αγορά μίκρυνε, οι ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο και να ανακαλύπτουν τη διεθνή αγορά. Δημιουργούν περισσότερο και επειδή στηρίζονται στα καλά ελληνικά προϊόντα, καταφέρνουν και πετυχαίνουν στην Κίνα».

Η εταιρεία του Μιχάλη Μπουτάρη, της γνωστής οικογένειας με τα εκλεκτά κρασιά, έκλεισε μια στρατηγική συμφωνία με την Κίνα για τα επόμενα πέντε χρόνια που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Λέει συγκεκριμένα: «Μου έλεγε ένας Γερμανός φίλος πως το να ζεις στον δικό σου παράδεισο, δεν μοιράζεσαι με αγαθά σου με τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Γι' αυτό και οι εξαγωγές μας ανεβαίνουν κατακόρυφα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ