2014-08-25 20:51:10
Φωτογραφία για Επιδρομή βατράχων στη Μαδαγασκάρη
Ο ασιατικός κοινός βάτραχος ζει αρμονικά με αμέτρητους άλλους οργανισμούς στο φυσικό του περιβάλλον Ωστόσο αν εισαχθεί σε νέα τοποθεσία, ο ήπια δηλητηριώδης βάτραχος μπορεί να σπείρει τον όλεθρο σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες ανησυχούν για την πρόσφατη εμφάνιση του βατράχου στη Μαδαγασκάρη, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων στον κόσμο.

Η Μαδαγασκάρη δε διαθέτει ιθαγενή πληθυσμό βατράχων, για αυτό οι ερευνητές εκτιμούν πως έφτασαν στη νησιωτική χώρα μέσω εμπορικών πλοίων από την Ασία.

Οι βάτραχοι εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο χωριό Φαραφάτι, κοντά στην Τοαμασίνα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαδαγασκάρης, πριν από οκτώ μήνες. Τα φίδια, πτηνά και μικρά ζώα που βλέπουν τους βατράχους ως λεία κινδυνεύουν κατά πρώτο λόγο, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κόλμπυ του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Μία παρόμοια κατάσταση εκτυλίχθηκε πριν από 80 χρόνια στην Αυστραλία, όταν αγρότες εισήγαγαν ένα παρόμοιο είδος βατράχου από τη Νότια Αμερική, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των σκαθαριών.

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή απέτυχε και οι βάτραχοι, οι οποίοι προσαρμόζονται εύκολα σε νέο περιβάλλον, εξαπλώθηκαν σε όλη τη βόρεια και ανατολική Αυστραλία, προκαλώντας την εξόντωση αρκετών ντόπιων ειδών.

Η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας που δε συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, τα οποία αναπτύχθηκαν τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, μέσα από την απομόνωση του νησιού από τις μεγάλες ηπειρωτικές περιοχές.

Τις τελευταίες δεκαετίες το 90 τοις εκατό της χώρας έχει αποψιλωθεί, με συνέπεια να απειλείται το μοναδικό φυσικό οικοσύστημα και να είναι ευάλωτο σε διαταράξεις από εισβολή ξένων ειδών.

Προς το παρόν οι βάτραχοι είναι περιορισμένοι σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να εξαλείψουν τα αμφίβια πριν την επόμενη εποχή αναπαραγωγής τους, αφαιρώντας αυγά και μολύνοντας την περιοχή με μη τοξικά χημικά, όπως το κιτρικό οξύ και η καφεΐνη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ