2014-08-27 09:22:04
Φωτογραφία για Στα 7,2 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία
Στα 68 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το κράτος, με τον ρυθμό αύξησής τους να... παραμένει υψηλός, καθώς και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Ιουλίου, οι νέες οφειλές ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ και από την αρχή του 2013 στα 15,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την αύξηση των χρεών, αυξάνονται και τα έσοδα του Δημοσίου από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από τις αρχές του έτους έχουν εισρεύσει συνολικά στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου.

Η αντιφατική αυτή εικόνα (της παράλληλης αύξησης εσόδων και χρεών) αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών, έχουν δημιουργήσει μία σταθερή ροή εσόδων από την αποπληρωμή οφειλών. Μάλιστα, ο στόχος για είσπραξη 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, επιτεύχθηκε παρά την αύξηση των οφειλών.


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στα 67,9 δισ. ευρώ, από 63,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου και 67,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

2. Τα παλαιά χρέη των φορολογούμενων υποχώρησαν στα 60,7 δισ. ευρώ από 61 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και 62,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Αντιστοίχως καταγράφεται μία άνοδος στις εισπράξεις από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη η οποία οδήγησε στο τέλος Ιουλίου στην έλευση 1,1 δισ. ευρώ.

3. Στα νέα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους), παρατηρείται σταδιακή άνοδος κάθε μήνα. Στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν στα 6,2 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιανουαρίου στα 962 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται και το ποσό των εισπράξεων από τα νέα χρέη, με αποτέλεσμα τα έσοδα να ανέλθουν στα 934 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων που είχε προσφάτως ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων είχαν ανέλθει στα 1,287 δισ. ευρώ. Επίσης, οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 171.784 σε σχέση με τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στα 2.428.233 άτομα από 2.256.449 που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ