2014-08-27 09:11:47
Φωτογραφία για Χανιώτης με ALS αυτομπουγελώνεται και προσκαλεί τον Πρωθυπουργό [video]
Σε όλο το κόσμο, διάσημοι και μη, αυτομπουγελώνονται, αδειάζοντας παγωμένο νερό στο κεφάλι τους για να στηρίξουν τους οργανισμούς εκείνους που ειδικεύονται στην ασθένεια ALS., ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν "πάρει φωτιά" από βίντεο με τα δροσερά μπουγελώματα.

Για πρώτη φορά όμως, ένας ανθρωπος που πάσχει ο ίδιος από την νόσο, οργάνωσε ένα ομαδικό icebucketchallenge στα Χανιά, προσκαλώντας με τη σειρά του τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δύο ακόμη γνωστούς Έλληνες να κάνουν το ίδιο.

Ο Μάρκος Σημαντηράκης, 52 χρονών σήμερα, διεγνώσθη με την ασθένεια πριν από 6 χρόνια. Σήμερα, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχοντας νοσηλευτεί μια φορά στην Εντατική, θέλει να στείλει μήνυμα δύναμης και ελπίδας αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Η δροσερή συνάντηση έγινε, όπως είπε στο Flashnews.gr, ο γιος του, Μπάμπης Σημαντηράκης, στο σπίτι της οικογένειας, στα Κουνουπιδιανά Χανίων.


"Ήταν μια ιδέα του πατέρα μου και αναλάβαμε να την οργανώσουμε" μας είπε ο Μπάμπης εξηγώντας ότι ο πατέρας του δεν μπορεί να μιλήσει και για αυτό η οικογένειά του ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του.

Στο βίντεο, η κόρη του διαβάζει τα λόγια, εκ μέρους του πατέρα της, ανακοινώνοντας τα τρία ονόματα που προσκαλούνται σε αυτομπουγέλωμα:

"προσκαλώ τον πρωθυπουργο Αντωνη Σαμαρα, ελπιζοντας να δειξει την ευαισθητη πλευρα του,το δημοσιογραφο και φιλο του Νικο Μανεση τον οποιο εκτιμαει πολυ και το τραγουδιστη Γιαννη Πλουταρχο,που εχει δειξει και στο παρελθον με πραξεις του το φιλανθρωπικο του εργο".

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα αποδεχτούν την πρόσκληση.

Δείτε το βίντεο

"Για ακομη μια φορα σας ευχαριστουμε ολους και ευχομαστε να δωσουμε ελπιδα και δυναμη σε ολους τους ασθενεις με ALS", αναφέρει ο Μπάμπης στο λογαριασμό του στο Facebook.

Τι είναι η νόσος ALS

Σύμφωνα με την iatropedia.gr, πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά θάνατο. Συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την πάθηση το 1941.

Ο βραβευμένος φυσικός Stephen Hawking, ο Άγγλος ιστορικός Τόνι Τζαντ, ο κιθαρίστας Jason Becker και ο μπασίστας Mike Πορκάρο αποτελούν μερικούς από τους πιο γνωστούς ασθενείς με ALS.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο νοσούν ένα έως τρία άτομα ανά 100.000. Μια κληρονομική μορφή της νόσου εμφανίζεται από 5 με 10 τοις εκατό των περιπτώσεων. Αλλά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμα γιατί η ALS συμβαίνει σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα.

Μία στις δέκα περιπτώσεις ALS είναι κληρονομική. Όμως οι υπόλοιπες περιπτώσεις φαίνεται να συμβαίνουν τυχαία.

Αυτοάνοσες αντιδράσεις. Μερικές φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αρχίζει να επιτίθεται σε ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος και οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί ότι αυτά τα αντισώματα μπορεί να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στην ALS.

Παράγοντες κινδύνου

Στην ALS παράγοντες κινδύνου μπορούν να περιλαμβάνουν:

Κληρονομικότητα .Μέχρι και 10 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ALS το κληρονόμησαν από τους γονείς τους .Εάν έχετε αυτόν τον τύπο του ALS, τα παιδιά έχουν 50 -50 πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Ηλικία. Η ALS συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 40 έως 60.

Φύλο. Πριν από την ηλικία των 65 ετών, περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες αναπτύσσουν ALS .Αυτή η διαφορά φύλου εξαφανίζεται μετά την ηλικία των 70.

Επιπλοκές

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα με ALS αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω επιπλοκές.

Προβλήματα αναπνοής με συνέπεια η πιο κοινή αιτία θανάτου για τα άτομα με ALS να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, συνήθως μέσα σε τρία ή πέντε έτη μετά την έναρξη συμπτωμάτων.

Προβλήματα κατάποσης τροφής

Όταν επηρεάζονται οι μύες που ελέγχουν την κατάποση, τα άτομα με ALS μπορούν να αναπτύξουν υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναρρόφησης τροφής, υγρών ή εκκρίσεις στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ