2014-08-27 13:52:08
Φωτογραφία για Εφιάλτης από δάγκωμα νυχτερίδας!
Χωρίς προβλήματα και μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση επέστρεψε στο σπίτι του ο 60χρονος από τον Καρδαμά που δέχτηκε δάγκωμα από νυχτερίδα Το περιστατικό που προκάλεσε συναγερμό στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει κάνει τον γύρο της χώρας από χθες το πρωί, καθώς τουλάχιστον για φέτος είναι η πρώτη περίπτωση που καταγράφεται σχετικά με δάγκωμα νυχτερίδας σε άνθρωπο και μάλιστα μέσα στο ίδιο του το σπίτι!

Ο παθών για ευνόητους λόγους δεν θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του, ωστόσο μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» για την περιπέτειά του και είναι γεγονός ότι και ο ίδιος ακόμη και χθες δεν είχε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τη ζωή του το συγκεκριμένο δάγκωμα.

Επί 24 ώρες μέσα στο σπίτι

Όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, τη στιγμή που ο 60χρονος μπήκε στο σπίτι του και θορυβήθηκε από τις φωνές της κόρης του, η οποία δικαιολογημένα φοβήθηκε όταν αντίκρισε τη νυχτερίδα στο μπουφέ του σπιτιού.


Όπως ανέφεραν ο 60χρονος και η σύζυγός του, η νυχτερίδα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή μέσα στο σπίτι το απόγευμα της Κυριακής και πιθανολογούν ότι εισχώρησε στην κατοικία από την καμινάδα του τζακιού.

Οι ίδιοι δεν φοβήθηκαν ιδιαίτερα και δεν την πείραξαν, ενώ θεώρησαν ότι βγήκε μόνη της έξω από το σπίτι οπότε δεν έδωσαν συνέχεια.

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας είχαν ήδη ξεχάσει το συμβάν, αφού η νυχτερίδα ήταν άφαντη.

Ωστόσο, έκαναν λάθος γιατί το βράδυ της Δευτέρας, όταν άναψαν τα φώτα του σπιτιού, η νυχτερίδα έκανε την εμφάνισή της και βρήκε καταφύγιο στο μπουφέ του σαλονιού.

Πήγε να την πνίξει

Όταν μπήκε στο σπίτι ο 60χρονος, χωρίς δεύτερη σκέψη πλησίασε στο μπουφέ και επιχείρησε να πιάσει και να πνίξει τη νυχτερίδα με το χέρι του. Αυτό ήταν και το μεγάλο του λάθος, γιατί η νυχτερίδα δεν έμεινε άπραγη, αντιθέτως του κατάφερε δύο δαγκώματα στο χέρι. Ο 60χρονος, παρά τον πόνο που ένιωσε, δεν έκανε πίσω, αλλά έβαλε και το άλλο του χέρι προκειμένου να εξοντώσει τη νυχτερίδα. Τότε δέχτηκε και το τρίτο δάγκωμα, στο άλλο χέρι αυτή τη φορά, κατάφερε όμως να σκοτώσει τη νυχτερίδα.

Ο 60χρονος δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αρχικά δεν έδωσε σημασία, ωστόσο μετά τις παραινέσεις της γυναίκας του και της κόρης του, τηλεφώνησε στον παθολόγο του στον οποίο και περιέγραψε το περιστατικό.

Ο γιατρός είπε στον 60χρονο να σπεύσει άμεσα στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για τη χορήγηση της απαιτούμενης αγωγής, αφού το δάγκωμα νυχτερίδας μπορεί να προκαλέσει λύσσα ή να μεταφέρει ιούς όπως της γρίπης των χοίρων, τον ιό έμπολα και πολλές ακόμη ασθένειες, ενώ μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Κόκκινος συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο 60χρονος με τη νυχτερίδα ανά χείρας μετέβη στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και όταν είπε στους γιατρούς τι είχε συμβεί, πραγματικά χτύπησε κόκκινος συναγερμός.

Ο γιατρός που εφημέρευε ο κ. Βαγγέλης Δημητρόπουλος, επικοινώνησε αμέσως με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε το περιστατικό και ζήτησε σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Δεύτερος συναγερμός, αυτή τη φορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επικοινώνησε με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που είναι το κέντρο αναφοράς, καθώς ο 60χρονος έπρεπε να εμβολιαστεί άμεσα με το αντιλυσσικό εμβόλιο.

Τότε ξεκίνησε ένας δεύτερος αγώνας δρόμου, προκειμένου να γίνει άμεσα η μεταφορά του αντιλυσσικού εμβολίου στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αφού ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει εντός ολίγων ωρών για να είναι και αποτελεσματικός και ως γνωστόν τέτοια εμβόλια διαθέτουν μόνο τα κέντρα αναφοράς.

Παραλίγο κλήση για υπερβολική ταχύτητα!

Τη λύση έδωσε η επικουρική φαρμακοποιός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία βρισκόταν στην Πάτρα, μετέβη στο κέντρο αναφοράς και εν συνεχεία ξεκίνησε για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Την πορεία της παραλίγο να ανακόψει η Τροχαία, καθώς αστυνομικοί τη σταμάτησαν στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου, προκειμένου να της κόψουν κλήση για υπερβολική ταχύτητα.

Η φαρμακοποιός, όπως δήλωσε και στην εφημερίδα «Πατρίς», εξήγησε στους αστυνομικούς τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι έπρεπε σύντομα να φτάσει στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ κάλεσε τους αστυνομικούς να της κόψουν κλήση μετά την παράδοση του εμβολίου!

Πράγματι οι αστυνομικοί της επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της και λίγο πριν τα μεσάνυχτα το εμβόλιο βρισκόταν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και έγινε ο εμβολιασμός του 60χρονου, ο οποίος παρέμεινε για ολιγόωρη παρακολούθηση και επέστρεψε στο σπίτι του.

Πρώτο κρούσμα φέτος στην Ελλάδα

«Είναι η πρώτη καταγραφή δείγματος που έχουμε για δάγκωμα νυχτερίδας φέτος στην Ελλάδα. Από τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, γνωρίζουμε ότι από δείγματα νυχτερίδας μπορούν να προκληθούν σοβαρές ασθένειες και εμείς κινηθήκαμε άμεσα για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Ειδοποιήσαμε το ΚΕΕΛΠΝΟ, δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και η αγωγή που χορηγήσαμε είναι βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου που ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για δείγματα από θηλαστικά, δηλαδή χορήγηση αντιλυσσικού ορού και εμβολίου. Έγινε πραγματικά ένας αγώνας δρόμου για τη μεταφορά του εμβολίου, καθώς ξεκινήσαμε την αναζήτησή του γύρω στις 9:30 το βράδυ και λίγο πριν τα μεσάνυχτα το είχαμε χορηγήσει στον 60χρονο» εξήγησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο γιατρός κ. Βαγγέλης Δημητρόπουλος.

Ο 60χρονος θα πρέπει να επαναλάβει το αντιλυσσικό εμβόλιο σε 28 ημέρες και μετά από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η αγωγή.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο 60χρονος, υπάρχουν πολλές νυχτερίδες στην περιοχή του Καρδαμά και βέβαια όσοι βρεθούν αντιμέτωποι μαζί τους, δεν θα πρέπει να τις αγγίζουν σε καμία περίπτωση.

Μαρία Καραμπάτση
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ