2014-11-01 22:51:07
Φωτογραφία για «Θέλουν να μας κλείσουν και να μας… αποστάξουν…»
Δεν γίνεται να βρεθείς στις Μέλαμπες, το κεφαλοχώρι του Ρεθύμνου, και να αφήσεις το Φλυτζάνη το Γιώργη στη μεσοχωριά κοντά στην «Καμαρικί»! Μέσα στο… αρχαίο καφενείο του και στον πάγκο θα βρίσκονται νέοι, μεσήλικες ακόμα και… παιδιά και θα τσουγκρίζουν τα ποτήρια με τη ρακή! Η κατανάλωση, όσο κι αν βλάπτει αν γίνεται κατ’ εξακολούθηση και χωρίς μέτρο, αυτόματα και χωρίς παρότρυνση, μεταφέρεται στις νέες ηλικίες και δυστυχώς έγινε… καθεστώς! Οι μικροί στην τάβλα με το ρακηδοπότηρο, νιώθουν, τότε, να γίνονται… άντρες και οι μεγάλοι να βγαίνουν… νικητές στις «μάχες» με το κρητικό αλκοόλ! Τα καφενεία και τα ρακάδικα φτάνουν ετησίως, κατ’ εκτίμηση, να προσφέρουν στους πότες τόνους και κάποιοι επαγγελματίες όταν σωθούν οι ποσότητες, σπεύδουν… ταχέως αναζητώντας σε κοντινά ρακηδοχώρια!

Είναι η περίοδος, πάντως, που και στα αποστακτήρια των Μελάμπων, άρχισαν δειλά-δειλά να φτάνουν οι παραγωγοί με τις αλκοόλ ρακή ρακοκάζανο παπαδομιχελάκης μέλαμπεςποσότητες  των υπολειμμάτων του σταφυλιού από την έκθλιψη, και ήδη στο πρώτο ρακοκάζανο του Βαγγέλη Παπαδομιχελάκη που έβαλε την αρχή, γίνονται οι… ιεροτελεστίες με λύρες, λαούτα και μαντολίνα που συνοδεύουν από χρόνια τις αποστάξεις!


Οι χωριανοί και οι φίλοι, όπως το συνηθίζουν από την ύπαρξη αυτών των ξεχωριστών βιοτεχνιών, θα φτάσουν εκεί, θα καθίσουν και θα σηκώσουν τα ποτήρια και θα ευχηθούν με το «καλά διάφορα» ή το «καλοξόδευτη» και τα άλλα συναφή. Ωστόσο, σε αυτές τις μαζώξεις μπορεί να μαζευτούν όσοι και σε μια… βάφτιση ή σε γιορτή… αρραβώνα, αλλά συμβαίνει ακόμα και το παραγόμενο προϊόν να μη προλάβει να φτάσει να… πάει στο σπίτι! Ότι και να γίνει, πάντως, είναι η διαφορετικότητα της εποχής και είναι αποδεκτή!

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ…»

Κι όμως, αυτές τις παραδοσιακές μικροβιοτεχνίες, που ουσιαστικά προσφέρουν ένα κοινωνικό έργο στους πληθυσμούς που επιμένουν να κρατάνε τις αξίες τους και διαιωνίζουν έστω με τις συνθήκες της εποχής τις παλαιές λειτουργίες της Κρήτης, οι κρατικές Αρχές κήρυξαν ένα ανελέητο διωγμό επιβάλλοντας δυσβάσταχτους φόρους και αυστηρούς κανόνες, σαν να επιδιώκουν την εξαφάνισή τους, την οικονομική… απόσταξή των ιδιοκτητών και ταυτόχρονα να… ζαλίζουν στο διεφθαρμένο και εξοντωτικό γραφειοκρατικό τους σύστημα τους παραγωγούς Σε αυτό το κυνηγητό υποχρέωσαν και τον ιδιοκτήτη Βαγγέλη Παπαδομιχελάκη, που βαστά το καζάνι από τον πατέρα του Μανώλη και τον παππού του τον Κωσταρουδοκωστή. Είναι ξεκάθαρος για τις χρονοβόρες και ψυχοφθόρες διαδικασίες έκδοσης των αδειών λειτουργίας: «Τα μέτρα που επέβαλαν είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα», λέει έχοντας υποστεί το μεγάλο βάσανο των… γραφείων του δημοσίου και της… τιμωρίας! «Θέλουν να τα κλείσουν, αυτός είναι ο σκοπός τους ή μας υποχρεώνουν να μπούμε στην παρανομία που δεν το θέλουμε. Κρατάμε τα καζάνια για συναισθηματικούς λόγους επειδή τα παραλάβαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας και νιώθουμε ότι με τη λειτουργία τους αποδίδουμε μια τιμή στη μνήμη τους και διατηρούμε μια παραδοσιακή αλκοόλ ρακή ρακοκάζανο παπαδομιχελάκης μέλαμπεςδουλειά…»

Με το «καλωσόρισες», πάντως, στο καζάνι του Βαγγέλη έφτασε και το… καλωσόρισμα από την Καδιανή την γυναίκα του! Έφτασαν τα ποτηράκια και η ρακή, με όσα συνοδεύουν το νέκταρ της Κρήτης. Ο «καζανιάρης» των Μελάμπων τσούγκρισε, πήρε τις καθιερωμένες ευχές αλλά είδε το χρόνο και έτρεξε στο «κουρούπι» που τη μάζευε. «Οι παλιοί μας τότε», παρατηρεί, «γνώριζαν τους βαθμούς όταν την έβαζαν το στόμα τους και ήταν ακριβείς».

Ο ίδιος, επειδή δεν είναι… παλιός, βρίσκει τους βαθμούς από το αλκοολόμετρο, που είναι εφοδιασμένες όλες οι βιοτεχνίες και σταματά την… κανονική ροή του προϊόντος όταν δει τους 19 βαθμούς. «Τότε είναι ιδανική για πόση η ρακή, γιατί με τον καιρό θα χάσει ένα ακόμη βαθμό…», σημειώνει.αλκοόλ ρακή ρακοκάζανο παπαδομιχελάκης μέλαμπες

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Όμως για να κρατηθεί στο… ύψος της αποστολής του αποκαλύπτει και το μεγάλο μυστικό που «ίσως το γνωρίζουν όλοι που καλούνται με τις τεχνικές και την εμπειρία τους να παραδώσουν την ποιότητα στο προϊόν». Χρειάζεται, λοιπόν, να κρατά ως… ευαγγέλιο τους κανόνες και να αποφεύγει ο ίδιος να είναι πότης στη διάρκεια της διαδικασίας της απόσταξης.

«Δεν υπήρξα ποτέ πότης», διευκρινίζει. «Και εδώ υπάρχουν μυστικά, όμως πρέπει να ξέρουν όλοι πως σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής ο μόνος που δεν ευχαριστιέται παρέα είναι ο καζανιάρης. Έχει σημασία να… ακτινογραφήσεις τα στράφυλα όπως τα λέμε εμείς,  που θα βάλεις στο καζάνι για να φέρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς και να φύγει ο πελάτης ευχαριστημένος. Σημασία έχει ακόμα η καύσιμη ύλη και η θερμοκρασία κατά τη βράση των υπολειμμάτων στο καζάνι. Υπάρχουν, για όσους δεν ξέρουν, αλκοόλ ρακή ρακοκάζανο παπαδομιχελάκης μέλαμπεςδυσκολίες στη δουλειά μας και δεν είναι κάτι το απλό…»

Στις καλές εποχές παραγωγής των Μελάμπων, τότε που γίνονταν… πανηγύρια στις αποστάξεις και κρατούσαν, εκτιμάται ότι οι παραγόμενες ποσότητες ρακής έφταναν και τους είκοσι τόνους ετησίως. Όμως, τότε, πριν δεκαετίες που το κεφαλοχώρι έσφυζε από ζωή και εργατιά στα χωράφια, «οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στην καθαρότητα και έπιναν με σύνεση».

Σήμερα τα πράγματα γύρισαν ανάποδα και το χωριό έχασε τη μεγάλη του… δύναμη στην ρακή! Παράγει, εκτιμούν κάτοικοι, περίπου τέσσερις τόνους τον χρόνο, πού όμως δεν καλύπτει τους… ανάγκες ρακοποσίας ντόπιων και των επισκεπτών, που είναι αυξημένες τους μήνες του καλοκαιριού με την εμφάνιση και παραμονή των απόδημων. Γι'αυτό και μέσα στο χρόνο οι μαγαζάτορες στο χωριό τηλεφωνούν… εναγωνίως αναζητώντας το προϊόν και όπου το εντοπίσουν… τρέχουν για προμήθεια!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ