2014-11-06 04:54:29
Φωτογραφία για To Scorpion για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Textron AirLand βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την προμήθεια του ελαφρού μαχητικού – αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης Scorpion. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία απέχει από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένη οι πηγές χαρακτηρίζουν τις επανειλημμένες μεταβάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Textron ως ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται, ότι το κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά Scorpion παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2013 ως αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης με δυνατότητες κρούσης. Αρχικά αντιμετώπισε τη δυσπιστία της βιομηχανίας αλλά με την πάροδο του χρόνου η σπονδυλωτή σχεδίαση του και το χαμηλό κόστος απόκτησης και χρήσης άρχισαν να πείθουν αρκετούς επικριτές για την αξία του εγχειρήματος.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Scorpion αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων της κατασκευάστριας υιοθετώντας ένα μοντέλο που λόγω του υψηλού κόστους και ρίσκου έχει γενικά εγκαταλειφθεί από τη βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το Scorpion για να εξοπλίσουν το ακροβατικό σμήνος «Al Fursan» που σήμερα επιχειρεί αεροσκάφη Alenia Aermacchi MB-339.


Φυσικά, η χρήση του Scorpion ως ακροβατικού αεροσκάφους κάθε άλλο παρά περιλαμβάνονταν στους σχεδιασμούς της Textron AirLand, η οποία όμως φαίνεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να «διεμβολίσει» την προμήθεια από τα ΗΑΕ των αεροσκαφών προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης Alenia Aermacchi M-346 Master.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2009 τα ΗΑΕ είχαν επιλέξει το M-346 έναντι του κορεατικού T-50 για το πρόγραμμα προμήθειας 48 εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Μέχρι σήμερα όμως, ούτε έχει επίσημα ανακοινωθεί η ακύρωση της απόφασης ούτε η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί. Κατά πληροφορίες, οι σχετικές διαδικασίες διακόπηκαν λόγω προβλημάτων στη μεταβίβαση τεχνολογίας σε μία άλλη σύμβαση πώλησης μη επανδρωμένων αεροχημάτων που είχε συναφθεί με την Alenia Aermacchi εν παραλλήλω.

Πάντως, από τον περασμένο Αύγουστο στελέχη της Textron AirLand είχαν δηλώσει στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», ότι είχε αρχίσει η ανάπτυξη μίας εκπαιδευτικής έκδοσης του Scorpion με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση του εκπετάσματος και την αύξηση της ισχύος του κινητήρα.

Άμεσα συναφείς με τις ανωτέρω πληροφορίες είναι και οι συζητήσεις μεταξύ της Textron και της κρατικής ιδιοκτησίας Strata Manufacturing που ανήκει στη Mubadala Aerospace. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Strata Manufacturing ενδιαφέρεται να αναλάβει την παραγωγή της κατασκευασμένης από σύνθετα υλικά ατράκτου του Scorpion.

Όμως ακόμη και αν όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση) φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Scorpion στα ΗΑΕ θα πρέπει να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο που είναι η εύρεση ενός αρχικού πελάτη για το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα ΗΑΕ εμφανίζονται απρόθυμα να προχωρήσουν στο πρόγραμμα του Scorpion αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της Textron έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις με τις Μαλαισία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μπαχρέιν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία και μάλιστα οι δύο πρώτες χώρες θεωρούνται ως οι πιθανοί πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με την κατάληξη της υποψηφιότητας του Scorpion στα ΗΑΕ η μελλοντική εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος που αποτελεί καινοτομία τόσο σε επίπεδο σύλληψης όσο και υλοποίησης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την επικρατούσα πρακτική που έχει εκτοξεύσει το κόστος των οπλικών συστημάτων σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που η απόκτησή τους από πολλούς χρήστες σε επαρκή αριθμό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ