2014-11-07 19:00:00
Φωτογραφία για Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, οι οποίες σταδιακά μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά σταδιακά θα ασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Την Κυριακή είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού και ενημερώνει τους πολίτες ότι θα υπάρχει συνεχής πληροφόρηση.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.


Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Που θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα - Πότε μπαίνει η κακοκαιρία στην Αττική

Οι βροχές θα αρχίσουν να επηρρεάζουν τη δυτική χώρα από το μεσημέρι και μετά και συγκεκριμένα τις περιοχές της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας, της Αρτας, του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Πάτρας, του Πύργου και της Καλαμάτας. Καθώς θα περνάει η ώρα οι βροχές θα δυναμώνουν και από το απόγευμα θα μετατραπούν σε καταίγιδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα μέσα στο απόγευμα και το βράδυ θα προχωρούν όλο και ανατολικότερα και προς το βράδυ οι περιοχές που θα έχουν τα ισχυρότερα φαινόμενα θα είναι οι περιοχές από τον Πύργο και κάτω.

Δηλαδή οι περιοχές της Κυπαρισσίας, της Πύλου, της Μεθώνης, της Καλαμάτας και προοδευτικά θα επηρρεαστούν το Γύθειο, τα Κύθηρα, η περιοχή του Κάβο Μαλιά η Σπάρτη και η Μονεμβασιά. Σιγά σιγά τα φαινόμενα θα προχωρούν προς το Μυρτώο Πέλαγος και θα μπουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον Σαρωνικό οπότε θα αρχίσουν να επηρρεάζουν πέρα από τα νησιά του Σαρωνικού, τις ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, το Κρανίδι, την Επίδαυρο, το Λεωνίδιο και σταδιακά την Κόρινθο, τον Ισθμό και τους Αγίους Θεοδώρους.

Πότε η κακοκαιρία θα σαρώσει την Αττική

Τα φαινόμενα λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα επηρρεάσουν την Αττική, πρώτα τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο και σταδιακά και τα υπόλοιπα δυτικά προάστια τα τόσο ταλαιπωρημένα από τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Μέσα στη νύχτα η κακοκαιρία θα επηρρεάσει ολόκληρο το λεκανοπέδιο με εντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς κεραυνούς. Ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Προς τα ξημεώματα τα φαινόμενα θα προχωρήσουν προς την ανατολική Αττική και την ακτογραμμή του Ευβοϊκού κόλπου και θα πλήξουν τη Χαλκίδα, την Κύμη και την Σκύρο και σιγά σιγά η κακοκαιρία θα προχωρήσει βορειότερα προς το Πήλιο και τον Βόλο και τις βόρειες Σποράδες. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα μπουν στην Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό κόλπο και αργότερα θα επηρρεάσουν την Χαλκιδική.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρρεάσουν όλη την ακτογραμμή του βορειου Αιγαίου, την Ασπροβάλτα, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Αργότερα θα πληγούν η Σαμοθράκη, η Θάσος και η Λήμνος. Μέσα στο Σάββατο θα πληγούν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και σταδιακά η κακοκαιρία θα φτάσει στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο εως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 εως 19 βαθμούς, στα κεντρικά από 14 εως 22 βαθμούς και στα νησιά απο 15 εως 22 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική σήμερα αρχικά θα έχει λιακάδα αλλά από το μεσημέρι και το απόγευμα και μετά θα αρχίσει να συννεφιάζει και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοι 4 με 6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ ενώ την ώρα που η καταιγίδα θα σαρώνει το λεκανοπέδιο θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθει από 15 εως 20 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές το βράδυ. Τα φαινόμενα θα ενταθούν μέσα στη νύχτα και κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου οπότε και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα θα φτάσουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 15 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία το Σάββατο

Σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα περισσότερα φαινομενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και θα επηρρεάσουν κυρίως τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αυτό δε σημαίνει οτι δε θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες και στις υπόλοιπες περιοχές αλλά σαφώς τα φαινομενα θα είναι ηπιότερα και σε ένταση και σε έκταση.

Οι περιοχές στις οποίες θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα το Σάββατο είναι η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, το Καστελλόριζο και περιοχές της ανατολικής Κρήτης όπως ο Αγιος Νικόλας.

Νέα επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από το Σάββατο το βράδυ η οποία θα ξεκινήσει πάλι από τα νοτιοδυτικά και θα επηρρεάσει την Πελοπόννησο, το Μυρτώο πέλαγος και τον Σαρωνικό. Τα φαινόμενα θα επηρρεάσουν το Σαββατόβραδο πάλι την Αττική αλλά όχι με την ένταση της προηγούμενης νύχτας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 εως 16 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 εως 19 με 20 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 23 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική το πρωί περιμένουμε βελτιωμένο καιρό σε σχέση με τη νύχτα αλλά από το μεσημέρι και μετά θα συννεφιάσει και το βράδυ θα εκδηλωθούν πάλι βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 14 εως 19 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιές με βροχές και μπόρες οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα αρχίσουν να εξασθενούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Που εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα την Κυριακή

Οι εντονότερες βροχές και καταιγίδες φαίνεται πως θα επηρρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο, την Κω, την Ρόδο, την Κάλυμνο, το Καστελλόριζο, την Κάρπαθο και την Κάσο.

Σταδιακή βελτίωση θα υπάρξει από το μεσημέρι και μετά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Πάντως η αλλαγή του καιρού θα είναι εμφανής κυριώς στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα έχουν εξασθενίσει αρκετά και θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ στο Ιόνιο, ωστόσο αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες. Στο Αιγαίο θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 εως 16 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 εως 14 βαθμούς αλλά στη νότια Πελοπόννησο θα φτάσει και τους 20 βαθμούς και στα νησιά από 14 εως 20 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού αλλά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 13 εως 19 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώνουν ωστόσο δεν αναμένονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 με 3 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 12 εως 18 βαθμούς κελσίου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ