2014-11-09 13:09:06
Φωτογραφία για «Αποφασισμένο» το Ιράν να πετύχει συμφωνία για τα πυρηνικά
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός της διπλωματικής οδού μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με το... πυρηνικό πρόγραμμα του κράτους της Μέσης Ανατολής, ενώ οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε συμφωνία πριν τη λήξη της προθεσμίας της 24ης Νοεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, Αμπάς Αραγκτσί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πρόκειται να έχει συνομιλίες την Κυριακή στο Ομάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν ορισμένα κενά πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 18 Νοεμβρίου.

Εδώ και μία περίπου δεκαετία, υπάρχουν υποψίες από την πλευρά των δυτικών δυνάμεων ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει τα μέσα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων –κατηγορίες τις οποίες το Ιράν αρνείται.


«Δεν υπάρχουν μεσαίες λύσεις και οι σκέψεις μας επικεντρώνονται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA. «Κανείς δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν τη συμφωνία της Γενεύης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα πολύ επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε αναφερόμενος στην συμφωνία που υπεγράφη ένα χρόνο πριν βάσει της οποίας το Ιράν θα περιόριζε τις πυρηνικές του δραστηριότητες σε αντάλλαγμα με την άρση ορισμένων διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα.

«Αμφότερες οι πλευρές έχουν επίγνωση του θέματος και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας. Μιλάμε σοβαρά και πιστεύω ότι την ίδια αποφασιστικότητα προβάλει και η άλλη πλευρά», δήλωσε ο Αραγκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο IRNA.

Τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί έως τώρα είναι η συνολική ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, η διάρκεια οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης συμφωνίας και ο ρυθμός με τον οποίο θα ανακαλούνται σταδιακά οι διεθνείς κυρώσεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που έχουν επίγνωση επί του θέματος.

Ο Κέρι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν εάν λήξει η προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου, με τις δυτικές δυνάμεις να αρνούνται –στην προκειμένη φάση- να δώσουν οποιαδήποτε παράταση στη διεξαγωγή των συνομιλιών. Στόχος των δηλώσεων αυτών του Κέρι ήταν να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Τεχεράνη ώστε να δεχτεί τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρότερες επιθεωρήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να είναι βέβαιο πως το Ιράν ακολουθεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ