2014-12-06 22:35:33
Φωτογραφία για Έκτακτη συνάντηση Βορίδη με τρεις μεγαλοκλινικάρχες για την επίσχεση !
Τρία πρόσωπα «κλειδί» στο θέμα των επισχέσεων των κλινικών κατά του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να συναντήσει εκτάκτως μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthreport.gr, η συνάντηση κλείστηκε εκτάκτως το Σάββατο το πρωί προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές κλινικές βρίσκονται ήδη σε επίσχεση από την 1η Δεκεμβρίου.

Τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Υγείας –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του healthreport.gr- είναι ο Αποστολόπουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο Βγενόπουλος του Ομίλου «Υγεία» αλλά και ο Σταματίου του ομίλου «ΙΑΣΩ».

Το θέμα της συζήτησης φυσικά θα είναι τα …«κουρεμένα» χρήματα που περιμένουν και δεν έχουν λάβει ακόμη οι κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να έχει «παγώσει» η αγορά.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ακολουθώντας έναν κλειστό προϋπολογισμό για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του στον ιδιωτικό τομέα, κουρεύει ακόμη και κατά 50% τα χρήματα που είναι να λάβουν οι επιχειρήσεις από υπηρεσίες και νοσηλείες που ήδη έχουν παράσχει.


Βέβαια μετά τις επισχέσεις και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις ο Οργανισμός προτίθεται να προσθέσει άλλον έναν μήνα στις εξοφλήσεις χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει εκταμιευθεί το ρευστό.

« Έχουμε πίστη στο πρόσωπο του υπουργού ότι θα βρεθεί λύση» δηλώνει στο healthreport.gr ο Βασίλης Αποστολόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ελπίζοντας πως στη συνάντηση με τον υπουργός Υγείας θα είναι δυνατόν να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πάντως ο κλάδος που δηλώνει πως ο κακοπληρωτής ΕΟΠΥΥ έχει αφήσει τις κλινικές χωρίς ρευστό λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τις μεγάλες υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους, τάσσεται κατά της εφαρμογής των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) ενώ ζητά να δοθούν τα ληξιπρόθεσμα των περασμένων ετών.

Άλλωστε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2013 δεν έχουν ακόμη καταγραφεί πλήρως ώστε να είναι δυνατόν να υπάρξει ροή μετρητών με ομαλότητα και το 2014.

Και το ζήτημα είναι πως αν Βορίδης και «κλινικάρχες» συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι πιθανό να λήξει και η επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ που αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν με μετρητά για τις υπηρεσίες, διεκδικώντας στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας πάντως όπως αναφέρουν πηγές του healthreport.gr, δεν αναμένεται να δώσει κάτι παραπάνω καθώς …λεφτά δεν υπάρχουν.

Αναμένεται ωστόσο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις εκκαθαρίσεις και τα χρέη του παρελθόντος αλλά και η εκταμίευση των χρημάτων που περιμένει ο κλάδος.

Στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει συμφωνία και οι μεγάλες κλινικές σταματήσουν την επίσχεση, όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν και οι μικρές. Κάτι που γίνεται συνήθως τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο τα χρήματα που θα διατεθούν και το 2015 για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές φαίνεται πως θα παραμείνουν στα 235 εκατ. ευρώ εκτός αν μετακινηθούν ποσά από άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ