2015-01-17 18:11:06
Φωτογραφία για 57 χρόνια Πανηλειακός! [photos+video]
Τα πιο μελαγχολικά του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο Πανηλειακός, καθώς 58 χρόνια μετά την ίδρυσή του βίωσε... τη σκληρή και ταπεινωτική εμπειρία της αποχώρησης από το πρωτάθλημα εξαιτίας των δυσβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων.

Το Patrisnews.com επιχειρεί ιστορική αναδρομή στην ένδοξη 58χρονη πορεία των «ερυθρόλευκων» της Ηλείας, εκφράζοντας την προσδοκία να βρεί τον δρόμο του από τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά και να ξαναγίνει το «καμάρι της Ηλείας!

… η ΑΕΚ Πύργου, ο Ηρακλής Πύργου και ο Απόλλων Πύργου. Η ΑΕΚ Πύργου θεωρείται ως το παλαιότερο σωματείο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ιδρύθηκε το 1930 από τον Τάσο Παυλίδη, αλλά είχε σύντομη διάρκεια και επανιδρύθηκε το 1947. Ο Ηρακλής Πύργου ήταν το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό σωματείο της μεταπολεμικής Ηλείας, με πρόεδρο τον Εργοστασιάρχη/βιομήχανο τσιγάρων Καραβασίλη. Οι βασικοί του αντίπαλοι ήταν η Παναχαϊκή και ο Εθνικός Πύργου καθώς η αντιπαλότητα αυτή είχε και ταξικό χαρακτήρα αφού ο Εθνικός ήταν ομάδα της εργατικής τάξης του Πύργου.Αν και η αντιπαλότητα ήταν μεγάλη σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί από όσους έζησαν εκείνη την εποχή, το 1957 οι δύο αυτές ομάδες μαζί με την ΑΕΚ Πύργου αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά παραμερίζοντας τις διαφορές τους και να συγκροτήσουν ένα ενωμένο σωματείο, τον Πανηλειακό, καθώς βυθίζονταν διαρκώς στην ανυποληψία τη στιγμή που ο Παναιγιάλειος κι ο Παναιτωλικός ήταν ήδη ισχυροί.

Ο «πρόδρομος» του Πανηλειακού, Εθνικός Πύργου

Στη συγχώνευση προσχώρησε εκ των υστέρων και ο Απόλλωνας Πύργου
.

Τον Οκτώβριο του 1957 δημιουργήθηκε μια Μικτή, η οποία έδωσε μια σειρά φιλικών αγώνων με επιτυχή αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες όπως η Παναχαϊκή και η Μικτή Πειραιώς και ήταν πλέον κατανοητό πως μια ενιαία ομάδα του Πύργου θα μπορούσε να σταθεί δυνατή κόντρα σε κάθε αντίπαλο.

Με πρωτεργάτη τον αείμνηστο πατέρα του Πανηλειακού Νίκο Λαμπαούνα (πρόεδρο του Εθνικού) ο οποίος έδωσε και το όνομα, συγκροτήθηκε η καινούργια ομάδα το καλοκαίρι του 1957.

Η θρυλική πρώτη φανέλα του Πανηλειακού

Οι προτάσεις για το όνομα του καινούργιου σωματείου ήταν πολλές, όπως : Παμπυργιακός, Ολυμπιάς (δεν σχετίζεται με το σωματείο του Πύργου Ολυμπιάς του 1959) ή Ολυμπιακός Πύργου λόγω της θέσεως του Πύργου και προς τιμήν της ιστορίας της Αρχαίας Ολυμπίας, Κεραυνός Πύργου, Αστραπή Πύργου και άλλα με το Πανηλειακός να επικρατεί. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν το λευκό και το κόκκινο.

Η ονομασία Πανηλειακός συναντάται για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1957 και συγκεκριμένα στις 09/06/1957 στον πρώτο αγώνα της ομάδας στην ιστορία της που είχε φιλικό χαρακτήρα κόντρα στον Αργοναύτη Κατακόλου, το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 3-3 τα τέρματα για τον Πανηλειακό είχαν σημειώσει ο Χιώνης και 2 ο Θεοδωρής Θεοχαρόπουλος (ο θρυλικός «Βλογιάρης» που απεβίωσε πρόσφατα), ο δεύτερος φιλικός αγώνας ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό Καλαμάτας στις 16/06/1957, ενώ στις 08/09/1957 έγινε η πρώτη γενική συνέλευση της ομάδας. Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Πανηλειακού ήταν στις 22/09/1957 εκτός έδρας στο Αίγιο κόντρα στην πολύ ισχυρή τότε ομάδα του Παναιγιάλειου.

Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον Πύργο το 1972

Ο Πανηλειακός αγωνίστηκε τότε υπό το όνομα ΕΘΝΙΚΟΣ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ αγωνιζόμενος με το παλιό καταστατικό του Εθνικού Πύργου αφού ως καινούργιο σωματείο θα έπρεπε να ξεκινήσει από την χαμηλότερη κατηγορία όπως προέβλεπε ο νόμος. Ο Εθνικός-Πανηλειακός ηττήθηκε με το βαρύ 4-1, το πρώτο τέρμα του Πανηλειακού σε επίσημο αγώνα είχε σημειώσει με κεφαλιά ο παλιός παίκτης του Εθνικού Πύργου Τάκης Δημητρακόπουλος.

Η ομάδα του 1963-64

Μέχρι το 1969 αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Αχαΐας, καθώς δεν υπήρχε Ένωση στην Ηλεία. Μετά την ίδρυση της ΕΠΣ Ηλείας, το 1971 ο Πανηλειακός ανέβηκε στη Β΄Εθνική με προπονητή τον θρυλικό Κώστα Νεστορίδη.

Η θρυλική ομάδα του 1970-71

«Σταθμό» στην ιστορία του Πανηλειακού αποτελεί ο αγώνας στο Άργος με τον Παναργειακό, καθώς την ομάδα ακολούθησαν περίπου 6.000 φίλαθλοι επιβιβαζόμενοι σε δύο αμαξοστοιχίες με 20 βαγόνια συνολικά, μαζί με δεκάδες αυτοκίνητς και λεωφορεία.

Κερκίδα Πανηλειακού το 1960

Λίγο πριν από το ιστορικό ταξίδι στο Άργος

Εκείνη την περίοδο στον Πανηλειακό αποδόθηκε το προσωνύμιο Κάλιαρι, από τη θρυλική πρωταθλήτρια Ιταλίας του 1969. Ο Πανηλειακός έμεινε μόνο δύο σερί χρονιές στη Β΄Εθνική, στην οποία επέστρεψε το 1981 για μία σεζόν. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι «ερυθρόλευκοι» της Ηλείας εμφάνισαν καθοδική πορεία, έως και την α’ τοπική κατηγορία.

Ο Πανηλειακός τη σεζόν 1983-84

Η τομή στη σύγχρονη ιστορία του Πανηλειακού έγινε όταν το 1988, ανέλαβε ο Σάκης Σταυρόπουλος την ιδιοκτησία και την προεδρία της ομάδας από την α’ τοπική κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, με παίκτη-προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Πανηλειακός επέστρεψε στη Γ΄’ Εθνική, και το 1993 ξεκίνησε μια «ξέφρενη» κούρσα που οδήγησε τον Πανηλειακό στην Α’ Εθνική ως πρωταθλητή Γ΄και Β ΄Εθνικής μέσα σε δύο αγωνιστικές περιόδους με ισχυρό συμπαραστάτη τον κόσμο, καθώς ο μέσος όρος θεατών στο γήπεδο ήταν πάνω από 4.000, ενώ βροντερή ήταν η παρουσία των φιλάθλων στα εκτός έδρας.

Πανηλειακός 1989-90 με παίκτη-προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα

Ο πρόωρα και άδικα χαμένος σε τροχαίο το 1989, Σάκης Μπουλούμπασης

Λαμπερή εξαετία και το σοκ της αποχώρησης Σταυρόπουλου

Από το 1996 έως το 2002 το Δημοτικό Στάδιο Πύγου βίωσε ιστορικές στιγμές, αφού ο Πανηλειακός απέκτησε σπουδαίους παίκτες και σημείωσε μεγάλες νίκες επί ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός, ο Άρης κλπ.

Όμως το 2002, δεν απέφυγε τον υποβιβασμό στα μπαράζ με την –ισχυρή σε όλα τα επίπεδα- Παναχαϊκή, αλλά την αμέσως επόμενη χρονια, με τον Σάκη Τσιώλη προπονητή και ωραίο ποδόσφαιρο, βρέθηκε ξανά στα μεγάλα σαλόνια.

Όμως η χρονιά ολοκληρώθηκε μ ον πιο θλιβερό τρόπο, αφού ο Πανηλειακός υποβιβάστηκε ενώ ο Σάκης Σταυρόπουλος αποχώρησε από τα ηνία της ομάδας.

Εκτοτε,ντόπιοι επιχειρηματίες ποσπάθησαν αλλά οι δυνατότητές τους ήταν περιορισμένες. Υστερα από τρία χρόνια (2007-2010) στην Δ΄Εθνική, ο Πανηλειακός επέστρεψε στη Γ’ Εθνική, ενώ το 2013 βρέθηκε στη Β’ Εθνικη, όπου και παρέμεινε έως και τις αρχές της φετινής σεζόν. Τα συσσωρευμένα οικονομικά χρέη των τελευταίων ετών δημιούργησαν «θηλιά» στον Πανηλειακό και επέφεραν την αποχώρησή του από το πρωτάθλημα, εξέλιξη ταπεινωτική αλλά αναγκαστική.

Πλέον,περιμένουμε να δούμε τι ξημερώνει την επόμενη μέρα Από τον Πανηλειακό έχουν περάσει και έχουν αναδειχθεί τεράστιοι παίκτες: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Μίλτος Σαπάνης, Βασίλης Λάκης, Λουκάς Βύντρα, Γιάννης Ταραλίδης, Πρέντραγκ Μπαρνιακ, Ζόραν Σλίσκοβιτς, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Κυζερίδης, Αλεξάντερ Ίλιτς, κ.ά.

Στον πάγκο του Πανηλειακού έχουν θητεύσει ο Γιάννης Κυράστας, ο Βασίλης Δανιήλ, ο Άρι Χάαν, ο Σάκης Τσιώλης, κ.ά.

Έδρα του Πανηλειακού είναι το Δημοτικό Στάδιο Πύργου (6.750), χρώματα το κόκκινο και το λευκό.

Ο ύμνος του Πανηλειακού γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Γιώργο Σπυρόπουλο στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πανηλειακός 1995-96

Ο Άρι Χάαν με τον Σάκη Σταυρόπουλο
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ