2015-01-17 17:37:18
Φωτογραφία για Αίτημα χρηματοδότησης από Alpha - Eurobank: Τι σημαίνει για τους καταθέτες
Αίτημα χρηματοδότησης από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσαν δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank και η Alpha Bank επιβεβαίωσαν τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Reuters για κατάθεση σχετικού αιτήματος στην ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή τους στη συγκεκριμένη χρηματοδοτική γραμμή αποτελεί μια προληπτική κίνηση, η οποία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ρευστού στην αγορά ως απόρροια των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα αφορά στη χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα όσα συνέβησαν το 2012, όταν και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου, το συγκεκριμένο ποσό είναι μικρό.


Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που απαιτηθεί η αξιοποίηση του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος για τις τράπεζες και συγκεκριμένα με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05%, με το οποίο προσφέρεται η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο ELA ενεργοποιείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, ωστόσο βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΤτΕ και τα κεφάλαιά του δίνονται μόνο σε βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η παροχή σειράς εγγυήσεων.

Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη κίνηση;

Το ELA ουσιαστικά είναι προσωρινή ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυο τραπεζικό ίδρυμα για να καλύψει έκτακτες ανάγκες όπως η εκροή καταθέσεων. Το ποσό αυτό δεν δίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας αλλά από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης έναντι επαρκών εξασφαλίσεων.

Όπως εξηγει στο news.gr o kαθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μάρδας, ο ELA είναι ένας μηχανισμός στήριξης των τραπεζών, ο οποίος έχει ως βασική αρμοδιότητα τη χορήγηση ρευστότητας αποκλειστικά στις τράπεζες.

"Μικροκαταθέτες απέσυραν καταθέσεις"

"Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι τράπεζες αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσωρινής ρευστότητας. Ζητούν χρήματα για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι λόγω εκλογών οι καταθέτες - κυρίως οι μικροκαταθέτες - αποσύρουν μέρος των καταθέσεων τους", σημειώνει ο καθηγητής.

"Σε επίπεδο καταθετών, με καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διασφαλίζει τουλάχιστον στη θεωρία τις καταθέσεις. Αντιθέτως, οι καταθέσεις άνω των 100.000 επηρεάζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

Ο κύριος Μάρδας εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σημαντικός αριθμός αναλήψεων μικρών καταθέσεων σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, όταν είχαμε αναλήψεις κυρίως από μεγαλοκαταθέτες. "Συμπεραίνω ότι οι μεγαλοκαταθέτες είτε έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, είτε θεωρούν ότι πρόκειται για μία προσωρινή συγκυριακή κατάσταση και ότι όποιος και να αναλάβει την κυβέρνηση, θα κάνει αυτό που "πρέπει" να κάνει και επομένως δεν ανησυχούν".

Εξηγεί ότι ο ELA δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα όσα είπε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, σχετικά με την έκδοση νομίσματος ύψους 100 δισ. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ELA.

"Τα 100 δισ. που θέλει να κόψει, θα τα κόψει η Τράπεζα της Ελλάδος - κάτι που έχει τη δυνατότητα να κάνει -, σε συνεννόηση όμως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Ακόμα και 100 δισ. να μπορεί να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα γίνει σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Το χρήμα δεν είναι δικό της, αλλά παράγεται από την ΕΚΤ".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ