2015-01-20 21:14:37
Φωτογραφία για ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΕΚΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 15,9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλαρώσεως που θα ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 15,9 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, όπου αντήλλαξε απόψεις για την οικονομία με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην ανάγκη λήψης της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και στις διαθέσιμες λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως αυτά που διατυπώνει σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, αλλά παράθεση της κατάστασης ως έχει. «Εκ της θέσης μου έχω την ευθύνη να κάνω κάτι τέτοιο, προκειμένου να υπερασπιστώ τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που επισημαίνω απορρέουν από σαφείς κανονισμούς και συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικές απόψεις», ανέφερε.


Η ποσοτική χαλάρωση

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως η EKT αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου 2014 τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να εφαρμόσει την επόμενη περίοδο, το οποίο εάν τελικώς ανέλθει συνολικά σε 550 δισ. ευρώ, τότε το ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 15,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε πως αν και υφίσταται η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης εάν η χώρα πάψει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, ξεκαθάρισε πως «την παρούσα περίοδο και ως τις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα». Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. «Είμαστε και θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Επομένως, δεν θα πρέπει το παραπάνω ποσό να περιοριστεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ο υπουργός αποσαφήνισε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και πως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου για την κυβέρνηση που θα προκύψει. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγματεύσεως με τους εταίρους μας», τόνισε, προειδοποιώντας πως η γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας θα επιτρέψει την στροφή του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία.

Όπως είπε, εάν η τελευταία αξιολόγηση του δευτέρου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κλείσει εγκαίρως η χώρα θα εισπράξει 7,2 δισ. ευρώ και ακολούθως θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους για περίπου ένα χρόνο. «Η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL. Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ», επεσήμανε και υποστήριξε πως και η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL. «Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, από το ΔΝΤ θα παίρναμε πέραν από τα 3,6 δισ. ευρώ του 2014, επιπλέον δάνεια το 2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 περίπου 9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να μετατρέπει σε πιστοληπτική γραμμή», είπε.

Η διευθέτηση του χρέους

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως «κούρεμα» του χρέους δεν συζητείται από τους εταίρους και ως εκ τούτου δεν είναι ρεαλιστική επιδίωξη. Ωστόσο, δεν απέκλεισε επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.

«Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Θα το θέλαμε. Θα μας προστατεύσει από μια μελλοντική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΑΜΠΕ/ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ