2015-01-23 06:29:07
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον... ALPHA RADIO και στο δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχουμε τώρα στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Δένδια, υποψήφιο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Κύριε Δένδια καλή σας ημέρα, καλή χρονιά, δεν τα είπαμε, και καλή επιτυχία στον αγώνα που δίνετε στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ γιατί και η Β’ Περιφέρεια είναι μία τεράστια Περιφέρεια, μου έλεγαν ότι η Β’ Περιφέρεια είναι ατέλειωτη, δεν το είχα διαπιστώσει, το διαπιστώνω σε αυτή την γρήγορη καταιγιστική προεκλογική εκστρατεία.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την λένε και αλλιώς τη Β’, φαντάζομαι το έχετε ακούσει. Σφαγείο την έχω ακούσει εγώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφήστε, τι μου έχουν πει. Δυστυχώς δεν είναι το τι μου έχουν πει, είναι δυστυχώς ότι όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλιώς λίγο θα ήταν το κακό.


Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και είμαι και βέβαιος ότι και πολλοί συνυποψήφιοί σας μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν χάρηκαν πολύ που είδαν τον Δένδια από την Κέρκυρα στην Αθήνα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, νομίζω ότι αυτό το οποίο χρειάζεται, γιατί το 2012, χωρίς να υποτιμώ οποιοδήποτε και συνυποψήφιό μου και συνεργάτη, γιατί στην ίδια κοινή προσπάθεια μετέχουμε, την προσφορά το 2012 μάλλον είχαμε δυσκολευτεί πάρα πολύ. Θυμηθείτε ότι τον Μάη του 2012 είχαμε πάρει μόνο 12%, 12 κόμμα κάτι.

Νομίζω, λοιπόν, ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι εδώ πρέπει να μπορέσουμε να μαζέψουμε μία μεγάλη ομάδα στελεχών για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και είστε και στην Περιφέρεια, κύριε Δένδια, που καλώς ή κακώς νομίζω ότι βγάζει Κυβερνήσεις, δηλαδή από το ποσοστό που η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει εκεί θα εξαρτηθεί και η συνολική πορεία του κόμματος, έτσι δεν είναι; Ή ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως ή οποιοσδήποτε άλλος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, 1.700.000 άτομα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, κύριε Δένδια, βλέποντας τις μετρήσεις θέλω να σας πω ότι δεν είναι υπέρ σας, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας εννοώ, βλέπω ότι έχει παγιωθεί μία διαφορά και σίγουρα η εκλογική πρωτιά δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, εγώ καταρχήν κάνω και μία διαφορετική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, αλλά αυτό που λέτε είναι ακριβές όσον αφορά τη στατικότητα των μετρήσεων.

Κοιτάω, ας πούμε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων τα οποία ίσως είναι καλό να τα δει κανείς και να καταλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μία μεγάλη δεξαμενή από την οποία μπορεί, δύναται, τώρα αν θα το κάνει είναι άλλο θέμα, να αντλήσει ψηφοφόρους. Όπως υπάρχουν και αναποφάσιστοι που ανήκαν κάποτε στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πολύ σημαντικός αριθμός, 11% των αναποφάσιστων και οι οποίοι σκέφτονται ως πιθανή επιλογή τη Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε πηγές, έχουμε δεξαμενές, το αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται από τον δικό μας τρόπο που διατυπώνουμε τον προεκλογικό μας λόγο και το προεκλογικό μας μήνυμα.

Εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να τα πάει πολύ καλά στις εκλογές. Ευελπιστώ ότι μπορούμε ακόμα τώρα, έτσι όπως είναι δύσκολα τα πράγματα, να πετύχουμε να πάρουμε την πρώτη θέση και πρέπει να σας πω ότι επειδή έχω εικόνα μετρήσεων τουλάχιστον στη Β’ Περιφέρεια, είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμαστε το 2012 και τον Ιούνιο του 2012, δεν αναφέρομαι μόνο στον Μάιο του 2012.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό ίσως έχει βοηθήσει και η πόλωση στην οποία έχετε ποντάρει και εσείς, η Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως. Αλλά πάντως βλέπω βελτίωση, βλέπω αύξηση της δύναμής μας, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να το αγνοήσω. Και ξαναλέω σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε εμφανιστεί ενισχυμένη.

Άρα, λοιπόν, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάμε στην επόμενη μέρα, κύριε Δένδια. Εγώ να σας πω, ξεκινώντας από το θετικό σενάριο για εσάς, να γίνει η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι το πρώτο τηλέφωνο που πρέπει να κάνει ο κύριος Σαμαράς για να σχηματίσει Κυβέρνηση; Σε ποιον; Σε ποιον πολιτικό ηγέτη πρέπει να επικοινωνήσει το βράδυ της Κυριακής;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, καταρχήν δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξω στον Πρόεδρο το τι θα κάνει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς κάποιον θα πάρει τηλέφωνο, γιατί αυτοδύναμοι δεν θα είστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, ναι, παρότι θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, το να σας πω τώρα ότι ελπίζουμε και στην αυτοδυναμία μας νομίζω ότι θα υπερέβαινα ακόμα και την δική μου αισιοδοξία την οποία θεωρώ πηγαία. Άρα, λοιπόν, παίρνουμε ότι θα χρειαστούμε συνεργασίες, όχι κατ’ ανάγκη κακό.

Κοιτάτε, υπάρχουν μία σειρά από κόμματα με τα οποία, το Ποτάμι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τα οποία θα μπορούσαμε να βρούμε προγραμματικές συγκλίσεις.

Επίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μία εκλογική ήττα επανέλθει στη λογική, κάτι το οποίο δεν είναι απίθανο, μέχρι τουλάχιστον ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί παραδείγματος χάρη να κάνουμε κυβέρνηση με τον κύριο Λαφαζάνη είναι αδύνατον. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί μετά από τις εκλογές και δημιουργηθεί ένα άλλο κόμμα εκεί τύπου ΔΗΜΑΡ των προηγούμενων εκλογών, ίσως και εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε μία συζήτηση και μία συνεννόηση.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, νομίζω ότι υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα επέτρεπαν στη χώρα να συνεχίσει και ίσως το γεγονός ότι αυτό θα είναι απολύτως απαραίτητο, θα συνέφερε και από τις μικρές δυνάμεις αυτούς που μέχρι σήμερα διατυπώνουν ένα λόγο περισσότερο αρνητικό.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στη περίπτωση κατά την οποία είστε δεύτερο κόμμα. Κατ' αρχήν, αυτό τι θα σημάνει εσωκομματικά για τη Νέα Δημοκρατία;

Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν κλυδωνισμοί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε κύριε Σαραντάκο, όταν πας και κάνεις μία προσπάθεια, νόμιζα ότι το τελευταίο που έχει έννοια να κάνεις, είναι να σκέφτεσαι τι θα συμβεί αν αποτύχεις σε αυτήν σου τη προσπάθεια.

Κατ' αρχήν, σου υποσκάπτω το δικό σου ηθικό. Όταν υποσκάπτεται το ηθικό των ανθρώπων που σε στηρίζουνε, και μετά δεν έχει και καμία σημασία στο τέλος – τέλος δηλαδή.

Διότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και προς Θεού, δεν έχω κάτι να πω για την αυτονόητη ερώτηση που μου κάνατε εσείς.

Αυτό είναι εσωτερικό μας θέμα, του κόμματός μας, της οικογένειάς μας, των στελεχών μας, των ανθρώπων που μας στήριξαν. Εάν χάσουμε τις εκλογές, κάτι το οποίο απεύχομαι, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και τότε, είναι να βεβαιωθούμε ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ.

Αυτό θα είναι τεράστια υποχρέωσή μας. Να διασφαλίσουμε το έργο που με κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.

Και από εκεί και πέρα, τα εσωτερικά μας έχουμε όλο τον καιρό να τα συζητήσουμε, οικογένεια είμαστε, θα βρούμε άκρη.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό πάντως προϋποθέτει ότι για να δώσετε τη μάχη για να διασφαλίσετε τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και όλα αυτά που μου είπατε, προϋποθέτει ότι θα είναι ενωμένη η κεντροδεξιά στην Ελλάδα έτσι; Αυτό φαντάζομαι είναι η προϋπόθεση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω αρκετές διασπάσεις έχουμε υποστεί εμείς. Τώρα, το τελευταίο πράγμα που μας χρειάζεται είναι επιπλέον διάσπαση. Μάλλον ενοποίηση των δυνάμεών μας χρειάζεται και νομίζω και αυτό είναι κάτι το απολύτως εφικτό.

Ούτως ή άλλως στη πράξη αυτή τη στιγμή η κεντροδεξιά έχει ενοποιηθεί. Αυτή τη προσπάθεια, εγώ αισθάνομαι ότι σε επίπεδο εκλογικής βάσης τη διεξάγουμε ενωμένοι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Δένδια, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πολιτευτήκατε και εσείς, η Νέα Δημοκρατία εννοώ, το τελευταίο διάστημα ποντάροντας αν θέλετε, και στο φόβο για το τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Εσείς δεν παρατηρείτε τον τελευταίο διάστημα τον κύριο Τσίπρα να είναι πιο ήπιος στις εκφράσεις του σε ότι αφορά τα επόμενα βήματά του, αν αυτός εκλεγεί Πρωθυπουργός τη Κυριακή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάρα πολύ πιο ήπιος. Άλλος άνθρωπος είναι. Πολύ κομψά το λέτε. Το θέμα δεν είναι μόνο όμως η προσεκτική διατύπωση λόγου από τον κύριο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν σωρεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρότι τους έχει δοθεί οδηγία να προσέχουν τι λένε, διατυπώνουν απίστευτες σκέψεις και αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν είναι μόνο τι λένε. Διότι λίγο το κακό το τι λένε αν θέλετε. Μπορούμε και να το αγνοήσουμε.

Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται πίσω από όλα αυτά να υπάρχει μια κεντρική γραμμή. Δηλαδή, όσοι τοποθετούνται, δεν τοποθετούνται διαφορετικά επειδή αγνοούν τη κεντρική γραμμή. Προκύπτει σαφέστατα και από τις τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπάρχει κεντρική γραμμή.

Πρόκειται για μία έφοδο προς την εξουσία, σε μία προσπάθεια κατάκτησής της, έναντι οποιασδήποτε υποσχέσεως που στο εκλογικό Σώμα. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Υπόσχονται και τα αντίθετα. Υπονοούν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση.

Ουδείς μας έχει πει ποια είναι η διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Τι πρόκειται να κάνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

Τι θα κάνει στα φορολογικά. Μη σας πω τώρα για τα υπόλοιπα. Εθνικά, δημόσια ασφάλεια και τα λοιπά, ότι έχει λεχθεί είναι καταστροφή και ότι μας λένε, αυτά καλά είναι, το είπε κάποιος, δεν πειράζει, αλλά από εκεί και πέρα και επί της ουσίας δεν μας έχουν πει τι θα κάνουν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, τη κεντρική κατεύθυνση, τη γραμμή στις κυβερνήσεις το ξέρετε καλύτερα από μένα, τη δίνει ο Πρωθυπουργός. Ο επικεφαλής.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα ούτε και ο κύριος Τσίπρας έχει πει κάτι. Αν εξαιρέσετε αυτό το οποίο εμφανίζουν ως οικονομικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει και καμία σοβαρότητα τώρα.

Μας λέει, ας πούμε, σεισάχθεια. Πόσα είναι; Τι σεισάχθεια; Το ιδιωτικό χρέος είναι 180 δισεκατομμύρια. Πόσο αποτιμάται η σεισάχθεια κατά το ΣΥΡΙΖΑ; 2 δισεκατομμύρια. Εντάξει. Τώρα αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ενώ από τη δική σας πλευρά, αν σχηματίσετε κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που θα κάνετε είναι να υλοποιήσετε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο περίφημο email Χαρδούβελη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Εμείς αυτό που όμως θα κάνουμε, γιατί δεν πρόκειται να σας πω προεκλογικά παραμύθια, γιατί αυτό θα με βόλευε. Είναι να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση. Και τη διαπραγμάτευση θα τη κλείσουμε με οποιοδήποτε λόγο θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση.

Εάν με ρωτάτε για το email Χαρδούβελη, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν οι διαφωνίες μου με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που διαφώνησα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το ενθυμούμαι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως παρά λοιπόν το, παραδείγματος χάρη το 6,5% ΦΠΑ στο τουρισμό, δηλαδή σε μία βιομηχανία τη στιγμή που αναπτύσσεται, να τις βάλεις άλλη μία πέτρα στη πλάτη για να καθίσει, το θεωρώ άνευ σημασίας.

Υπάρχουν άλλα πράγματα ας πούμε, τα οποία είναι, το να μην υπάρχουν συνταξιούχοι 35 και 40 ετών. Με συγχωρείτε, αυτό δεν έχω δυσκολία να το υπερασπίσω, είτε email, είτε mail, είτε τρόικα, είτε μη τρόικα, αυτό αφορά την Ελλάδα.

Όμως, ξαναλέω, εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας. Τη διαπραγμάτευση πρέπει να τη κλείσουμε και ήμασταν έτοιμοι να τη κλείσουμε. Θα βλέπαμε πως, αλλά μας έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς δεν είχαμε καμία πρόθεση το βάρος να το περάσουμε σε κάποιον άλλον. Προσπαθούσαμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Δένδια, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τα όσα είπατε στονAlpha.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ κύριε Σαραντάκο. Να είστε καλά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ευχές για καλή επιτυχία στη Β΄ Αθηνών όπου εκτίθεστε με τη Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να είστε καλά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ