2015-01-23 18:24:48
Φωτογραφία για ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΙΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Τη βεβαιότητά του ότι μέχρι τον Ιούλιο, χρονικό ορόσημο που θέτει -όπως τόνισε- και η απόφαση του Μ.Ντράγκι για την αγορά ομολόγων, θα έχει επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω ισότιμης και σκληρής διαπραγμάτευσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα. Τόνισε δε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, με τις χθεσινές ανακοινώσεις του διέλυσε τους εκβιασμούς περί ασφυκτικών περιθωρίων για διαπραγμάτευση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και περί κατεπείγουσας ανάγκης να κλείσει άμεσα νέα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η παράταση του προγράμματος λήγει 28 Φεβρουαρίου. Το νέο ορόσημο που τίθεται τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ο Ιούλιος «περιθώριο που θέταμε και εμείς από την αρχή. Θυμίζω τις σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη».

«Πρωτίστως, όμως, μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τον προεκλογικό αυτό κύκλο, γιατί έχει μεγάλη σημασία το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως για τη διαπραγματευτική δύναμη που θα έχει ο νικητής των εκλογών».


«Θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτές ορίζουν τους στόχους, όχι τους τρόπους υλοποίησης τους. «Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

 Με δεδομένο όμως, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κλίμα στην Ευρώπη, έστω και με αργούς ρυθμούς αλλάζει, όπως έδειξε και η απόφαση Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας να αμφισβητούνται ολοένα και από περισσότερους, «μάλλον οι πιο σοβαρές συγκρούσεις θα σημειωθούν εντός». Οι «εντός συγκρούσεις», εξήγησε, θα γίνουν με το κατεστημένο, που σχετίζεται με τη διαπλοκή, με όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, με όσους πήραν αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Όχι με διάθεση ρεβανσισμού», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Τσίπρας, αλλά αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Έμφαση έδωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, για τις οποίες «πρέπει επίσης να μιλήσουμε», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καταπάτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασικών εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αποτελούν κοινοτικά κεκτημένα. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για την Ευρώπη», ενώ το ίδιο απαράδεκτο είναι να κυβερνάται μια ευρωπαϊκή χώρα με email από ξένα κέντρα, είπε.

Σε ό,τι αφορά το με ποιους θα διαπραγματευτεί, τόνισε ότι «η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το θεσμό», υπενθυμίζοντας και την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα και τις ημέρες της στις χώρες που ανέλαβε. Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει. 

Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει αυτό το περιβόητο «plan B» για το οποίο κατηγορούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία και να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει ή να στηριχθεί σε δυνάμεις που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι κήρυκες και προπαγανδιστές των απόψεων της, ακολουθώντας καταστροφικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Τσίπρας. «Εμείς ζητούμε από το λαό να διαλύσει αυτό το plan B».

Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ανέπτυξε ακόμη ο κ. Τσίπρας, δεχόμενος ερωτήσεις που εστίαζαν στην κριτική που δέχεται ότι το πρόγραμμα του επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μόνο μέσα από μέτρα ανακούφισης των κατώτατων εισοδηματικά κοινωνικών στρωμάτων. 

«Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά τους κοινωνικά αποκλεισμένους, ο δεύτερος και ο τρίτος όμως αφορούν την στήριξη της μεσαίας τάξης» απάντησε ο κ. Τσίπρας, και επισήμανε ότι οι βασικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν αφορούν τη φορολογική ελάφρυνση για τη μεσαία κοινωνική διαστρωμάτωση με θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί «φόρο λαιμητόμο», όπως είπε και τη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλό όμως αφορολόγητο όριο, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για δίκαιη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, που θα προβλέπει όπου κρίνεται αναγκαίο και διαγραφή μέρους του χρέους.

Στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τρίπρας ανέφερε την μάχη κατά της φοροδιαφυγής με σοβαρό επανέλεγχο αν όχι έλεγχο για πρώτη φορά, όπως είπε, των περιβόητων λιστών (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Νικολούδη, λίστα με εμβασμάτα στο εξωτερικό κτλ) και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Επίσης επανάλαβε ότι στόχος είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων των ελεγκτικών μηχανισμών σε μια task force υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ