2015-01-26 11:16:23
Φωτογραφία για «ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΙΣΩΣ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΧΙ»
Δεν αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «διευκολύνσεων» στις ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους οι πρώτες φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ελληνική κάλπη, απορρίπτοντας όμως «κούρεμα που θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα». «Θα συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος ή των ωριμάνσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» λέει η Φινλανδία.

Ο Γερμανός επίτροπος στην Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ είπε το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, πως «Εάν "κουρευτεί" το ελληνικό, θα δοθεί λανθασμένο μήνυμα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο ή την Ισπανία».Ο Έτινγκερ είπε, σύμφωνα με το Reuters, πως η στάση της Ε.Ε. δεν μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της έκβασης των ελληνικών εκλογών, προσθέτοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοικτός σε κινήσεις ελάφρυνσης. 

«Έχουμε ήδη δείξει ευελιξία σχετικά με την ωρίμανση και έχουν ήδη κάνει ό,τι ήταν δυνατό για τα επιτόκια. Αυτό προσφέρουμε στον κ. Τσίπρα» είπε ο Σουλτς.


Από την πλευρά του Ελσίνκι, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο κινήσεων ελάφρυνσης, αλλά υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των ωριμάνσεων» είπε ο Στουμπ. «Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Προσέθεσε ότι θεωρεί ήδη αρκετά ευνοϊκούς τους όρους των δανείων προς την Ελλάδα και δεν βλέπει περιθώριο για ριζοσπαστικές αλλαγές. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, όμως επίσης θα επιμείνουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει» τόνισε, λέγοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής κρίσης ήταν η παραβίαση των κανονισμών».

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ