2015-02-10 11:48:03
Φωτογραφία για Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ Β' ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ 'Η ΚΙΝΑ
Για εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο MEGA.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι τη συμφωνία, αν ο μη γένοιτο δεν υπάρξει συμφωνία και δούμε ότι η Γερμανία παραμένει άκαμπτη και θέλει να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα, τότε θα έχουμε την υποχρέωση να πάμε σε ένα plan B», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το σχέδιο Β' είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, μπορεί να είναι κάλλιστα οι ΗΠΑ, μπορεί να είναι η Ρωσία, μπορεί να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας και μία «διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών».

«Δεν πρόκειται εμείς έχοντας λαϊκή εντολή και τη στήριξη του ελληνικού λαού, όταν μας πουν σας κόβουμε τη στρόφιγγα παρανόμως, να μην κοιτάξουμε το καλύτερο της χώρας», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. «Οι βασικοί παράγοντες στο δράμα του χρέους στην Ελλάδα εμμένουν στις απόψεις τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν», αναφέρει η Wall Street Journal, σε ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη.

«Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Εξέλιξη που οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου φοβούνται πως θα μπορούσε να διασπάσει την ευρωζώνη και να την ρίξει πίσω στην ύφεση και κατ' αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη».

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουανγιαου, δήλωσε ότι: «Μια ισχυρή Ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της Ε.Ε, κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «Χωρίς πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν, όπως σημειώνεται, έστειλε ένα πιο «διαλλακτικό μήνυμα» στη συνεδρίαση της G-20, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο συμβιβασμός είναι δυνατός. «Νομίζω ότι υπάρχει ευελιξία να εξευρεθεί μία βραχυπρόθεσμη λύση», όπως είπε, «που θα έδινε στην Ελλάδα χρηματοδότηση, ενώ θα γινόταν και επεξεργασία για ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Ο κ. Σαπέν μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την θέση πως και οι δύο πλευρές στην ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πρέπει να σεβαστούν ο ένας τις απόψεις του άλλου για να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Υπάρχει και άλλος τρόπος, αρκεί να σεβαστούμε δυο αρχές. Πρώτον: Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο. Μια νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε. Δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από αυτήν την κυβέρνηση να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που ζητήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεύτερον: οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη, σε σχέση με το ΔΝΤ, με την ΕΚΤ, με την Ε.Ε. Όλοι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο για να υπάρχει χώρος για μια συμφωνία», είπε ο Σαπέν. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να ήρθε σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες. Οι Έλληνες πάντα ήταν μέρος του ΔΝΤ, οι Έλληνες ήταν μέρος της Ε.Ε. σχεδόν από την αρχή. Οι Έλληνες λένε από μόνοι τους πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τους τράπεζα. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να εργαστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει Wall Street Journal, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, ζήτησε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί, κάτι που όπως αναφέρει η εφημερίδα «μπορεί να ακούγεται σαν γονική κατσάδα».

Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ενός εσφαλμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε ένα «πολύ κακό αποτέλεσμα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ αυξάνεται, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία από την αντιπαράθεση μεταξύ της ζώνης του ευρώ και της Ελλάδας αυξάνονται καθημερινά», δήλωσε ο Όσμπορν από την Κωνσταντινούπολη, και προσέθεσε: «Οι κίνδυνοι από έναν εσφαλμένο υπολογισμό ή μια λανθασμένη κίνηση που θα οδηγήσει σε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα αυξάνονται επίσης».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι συζητήσεις στην G-20 επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση μιας προσέγγισης δεκτικής από όλες τις πλευρές, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Βρετανία επιταχύνει την προετοιμασία της για ένα αρνητικό αποτέλεσμα. «Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και δυνητικά πολύ επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Όσμπορν είπε πως μια «εν δυνάμει χαοτική και άτακτη έξοδος» θα είχε αναμφίβολα επίδραση στην βρετανική οικονομία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βρετανική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε.

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ