2012-05-02 16:09:02
Φωτογραφία για Τι φοβούνται οι τραπεζίτες
Με το φόβο ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να ξεπλύνουν χρήμα μέσω των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης τους, «ζουν» οι επικεφαλείς τους.

Κι αυτό ακριβώς το άγχος «έβγαλε» με τις τελευταίες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απόστολος Ταμβακάκης, όταν είπε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι κερδοσκόπους».

Ουσιαστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ είπε δημοσίως ό,τι συζητείται, με περισσότερες …λεπτομέρειες εννοείται, πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζικών διοικήσεων. Αυτός ο φόβος είναι που έχει «κυριεύσει» και την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει τον εποπτικό ρόλο της όλης υπόθεσης και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όλες τις κινήσεις που γίνονται στο συγκεκριμένο, εξαιρετικά ευαίσθητο, μέτωπο.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα εντοπίσθηκαν κάποιες, διερευνητικού χαρακτήρα, προσπάθειες προσέγγισης ελληνικών τραπεζών από εκπροσώπους διαφόρων funds ελεγχόμενης προέλευσης και ποιότητας, που ζήτησαν να πληροφορηθούν πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου που έπεται.


Οι απαντήσεις που λέγεται ότι τους δόθηκαν ήταν «ευγενικά αρνητικές», ωστόσο, λόγω της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάπου να δημιουργηθεί ένα ρήγμα σε αυτή τη στάση.

Γι αυτό και οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, πιέζουν ώστε να δοθεί στους ιδιώτες – μετόχους τους ένα καλό πακέτο κινήτρων, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αποκλείοντας κατ αυτόν τον τρόπο ενδεχόμενες «επιθέσεις» από αγνώστου προέλευσης funds.

Προς το παρόν, όμως, αυτά τα κίνητρα δεν έχουν διασφαλιστεί, η συζήτηση εξελίσσεται, αλλά οι προθεσμίες λήγουν, αφού τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ατελείωτα. Λήγουν εκεί προς το τέλος Ιουλίου newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σιγεί το Ωδείο Αθηνών
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σιγεί το Ωδείο Αθηνών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ