2012-05-03 07:03:03
Φωτογραφία για Εκλογές και στη Σερβία στις 6 Μαΐου
Οι Σέρβοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή στις γενικές εκλογές που θα φέρουν σε αντιπαράθεση το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του... απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς και τους εθνικιστές, με φόντο την οικονομική κρίση και την ανεργία που έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα, περίπου επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να συμμετάσχουν στις προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Βοϊβοδίνα.

Για πρώτη φορά από την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, στην προεκλογική εκστρατεία κυριαρχούν τα οικονομικά θέματα και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990 που η οικονομία είναι το βασικό θέμα", επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Σρέκο Μιχαϊλοβιτς.

Τα δύο στρατόπεδα, αυτό του Τάντιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και αυτό του συντηρητικού Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου υπόσχονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων, δεσμευόμενα ταυτόχρονα ότι θα καταπολεμήσουν την διαφθορά και την παραοικονομία που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ.


Ο Τάντιτς ο οποίος οδήγησε την Σερβία--πολιτικά και οικονομικά απομονωμένη την δεκαετία του '90--στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε ένα "σχέδιο πέντε σημείων" με πρώτα την ένταξη στην ΕΕ και την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση κυρίως την γεωργία. Η Σερβία είναι από τον Μάρτιο υποψήφια προς ένταξη χώρα.

"Οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Σερβία, διότι η χώρα θα αλλάξει αυτήν την ημέρα. Όμως το θέμα είναι αν θα αλλάξει προς το καλύτερο ή θα προχωρήσει προς την λάθος κατεύθυνση", είπε χαρακτηριστικά ο Τάντιτς.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί, η Σερβία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του 2012 για να τις ολοκληρώσει σε πέντε χρόνια.

Ο Νίκολιτς από την πλευρά του έχει εξαγγείλει πως θα αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους και θα προχωρήσει στην αναδιανομή των χρημάτων στα φτωχότερα στρώματα. Επίσης στόχος του είναι να προσελκύσει επενδυτές ειδικά στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας.

"Θα επανεξετάσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και θα δώσουμε στο λαό αυτά που του ανήκουν", υπογράμμισε.

Πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Μπόγιαν Παναγιότοβιτς, εκτιμούν πως τα κόμματα δεν έχουν παρουσιάσει παρά μόνο τους...ευσεβείς τους πόθους.

"Κανείς δεν έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την δημιουργία θέσεων εργασίας ή να προσελκύσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε.

Η σερβική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση το 2012 και η ανεργία από 14,7% που ήταν το 2008 έφτασε σήμερα το 24%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι Σέρβοι δεν δίνουν πλέον σημασία σε θέματα που κάποτε τους φαίνονταν σημαντικά, όπως η ανεξαρτησία του Κοσόβου, το 2008.

"Το Κόσοβο δεν υπάρχει στην προεκλογική εκστρατεία γιατί οι πολιτικοί δεν έχουν να προτείνουν σωστές λύσεις για το ζήτημα αυτό και οι ψηφοφόροι δεν επιμένουν πλέον ότι πρέπει να βρεθούν (τέτοιες λύσεις)", εκτιμά ο Βλάντιμιρ Πέζιτς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα του Νίκολιτς και του Τάντιτς προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές με 33,5% και 28,3% αντίστοιχα.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Μαΐου, με τον Τάντιτς να φέρεται ως φαβορί.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία και οι Σοσιαλιστές του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς θα παίξουν για μια ακόμα φορά το ρόλο του ρυθμιστή όπως το 2008.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να στηρίξει και πάλι τον Τάντιτς στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ