2012-05-03 09:48:32
Φωτογραφία για Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...
Το μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια προς τον Αμπντουλάχ Γκιουλ με το οποίο του διαβίβασε την πρότασή του για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, άνοιγμα του λιμανιού και «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, οι δηλώσεις του Αθανάσιου Ορφανίδη, κατά την τελευταία ημέρα παρουσίας του στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι εξελίξεις στις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013, η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στα γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τη θητεία των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών και η διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενο καρτέλ στην προμήθεια και τοποθέτηση ασφαλτικού σκυροδέματος σε οδικά έργα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Οικονομία, σοκ και χάος», αναφέρει ότι με νέες βολές κατά της κυβέρνησης και με το σκηνικό να χαρακτηρίζεται από ένα χάος δηλώσεων και αντιδηλώσεων, ολοκληρώθηκε χθες η παρουσία του κ. Αθανάσιου Ορφανίδη στην Κεντρική Τράπεζα. Ο τέως διοικητής υπογράμμισε ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τον κίνδυνο πέραν από ορατό.


Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «841 εκατ. το ‘κούρεμα’ των κυπριακών ομολόγων», αναφέρει πως τεράστια είναι η έκθεση στα κυπριακά ομόλογα. 2,342 δις ευρώ για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, 617 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου και 211 εκατ. για τη Λαϊκή Τράπεζα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, η θητεία των ΔΣ των ημικρατικών Συμβουλίων θα είναι 2.5 χρόνια ενώ όσα Συμβούλια διοριστούν από τον Πρόεδρο Χριστόφια η θητεία τους θα λήξει ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνεχή πτώση στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Σε δυο ζώνες το … κέντρο», αναφέρει πως η αναφορά σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στην προσπάθεια των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για διαμόρφωση κοινής πολιτικής διακήρυξης,. Αλλού σημειώνει πως ο Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε πως δεν κατάφερε προσωπικά να πείσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το προσωπικό του επιτελείο για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και νιώθει έντονα ότι έχει προσωπική ευθύνη. Σε άλλο θέμα γράφει πως σήμερα θα γίνουν οι προφορικές αγορεύσεις στο Ανώτατο για την άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Μήνυμα Χριστόφια στον Αμπντουλάχ Γκιουλ», αναφέρει πως στον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβίβασε την πρότασή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, άνοιγμα του λιμανιού και «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία. Αλλού αναφέρει πως ενημέρωση για το στάδιο προετοιμασιών της Κυπριακής Προεδρίας είχε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και είχε συνομιλία με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ είναι ισχυρό και έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” σημειώνει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ποσοστό της ανεργίας κτυπά το 10%» πως η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου, φθάνοντας στο ποσοστό του 10% το Μάρτη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία 15 χρόνια στο 10,9% το Μάρτιο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως ένας στους επτά ανθρώπους πιστεύει πως φθάνει το τέλος του κόσμου. Ακόμη αναφέρεται στον εντοπισμό ναρκοπεδίου στην παραλία του Ακάμα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (2-5-2012)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (2-5-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ