2015-06-07 22:10:10
Φωτογραφία για Γ. Ρωμανός: Ο Νίκος είναι θυμωμένος θέλει μόνο ό,τι του υποσχέθηκαν
«Περιμένω να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το δίκαιο αίτημά μου», είναι τα λόγια που μεταφέρει στους δικούς του ανθρώπους ο Νίκος Ρωμανός μέσα από το κελί των φυλακών του Κορυδαλλού. Ενα παιδί που ωριμάζει μέρα με τη μέρα στη φυλακή, που ήλπιζε ότι θα φορούσε το «βραχιολάκι», κι όμως έπεσε πάλι σε τοίχο, αφού του το αρνήθηκαν.

«Ο γιος μου περιμένει το ''βραχιολάκι'', όπως δικαιούται, για να μπορέσει να συνεχίσει τη φοίτηση στη σχολή. Τα μαθήματα τα πέρασε και μάλιστα με πολύ καλούς βαθμούς. Τι άλλο πρέπει να κάνει;» λέει ο πατέρας του, Γιώργος Ρωμανός.

«Το παιδί μου νιώθει ενοχλημένο και θυμωμένο με τη νέα περιπέτεια στην οποία μπαίνει, αλλά έχει τον τρόπο να εκλογικεύει τις καταστάσεις που τον αφορούν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο οδοντίατρος Γιώργος Ρωμανός, ο πατέρας του Νίκου.

Παραμένει σταθερός στις θέσεις του και στο προσωπικό του αφήγημα για τη ζωή και την πολιτική, όπως ο ίδιος αρέσκεται να το χαρακτηρίζει, αλλά οι ατέλειωτες ώρες περισυλλογής και μοναξιάς στη φυλακή δεν πήγαν και δεν πάνε χαμένες για εκείνον
. Διάβασε και πέρασε με επιτυχία τα τρία προαπαιτούμενα για το «βραχιολάκι» μαθήματα του πρώτου εξαμήνου της σχολής του, που μάλιστα θεωρούνται τα πιο δύσκολα και καθοριστικά. Οι γραπτές εξετάσεις δόθηκαν σε ειδικό χώρο της φυλακής, στον οποίο βρέθηκαν καθηγητές του ΤΕΙ, που τον επιτηρούσαν την ώρα που έγραφε. Η χρηματοοικονομική λογιστική, η μικροοικονομική ανάλυση και η εισαγωγή στη διοίκηση επιχειρήσεων ήταν τα μαθήματα που θα του άνοιγαν την ερμητικά κλειστή πόρτα του κελιού. Δεν έγινε όμως έτσι κι ο νεαρός νιώθει για ακόμη μία φορά να τον στήνουν στη γωνία!

Στρώθηκε στο διάβασμα

Ο Νίκος Ρωμανός, που πέρασε πριν από έναν χρόνο στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών, μετά την 35 ημερών απεργία πείνας, που παρ' ολίγον να του στερήσει τη ζωή του τα περασμένα Χριστούγεννα, στρώθηκε στο διάβασμα και πέρασε το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου, όπως όριζε η κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, βάσει της οποίας δόθηκε η δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων καθώς και συμμετοχή στις εξετάσεις φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων.

Οι περίφημες εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτά στο ΤΕΙ Αθηνών θα δινόντουσαν, εφόσον περνούσε επιτυχώς τα προαπαιτούμενα μαθήματά του. Αυτό έγινε, και έτσι ο Νίκος θεώρησε ότι μπορούσε πλέον να προχωρήσει στην αίτηση να του χορηγηθεί το «βραχιολάκι».

Ο Νίκος Ρωμανός ήλπιζε ότι θα φορούσε το περίφημο «βραχιολάκι» αφού κάλυψε όλα τα προαπαιτούμενα.

Το αίτημα εστάλη προ ημερών στον ειδικό εφέτη ανακριτή και εκείνος είπε «όχι». Ο ανακριτής απέρριψε την αίτησή του, επιστρέφοντάς τη στο Δικαστικό Συμβούλιο της φυλακής. Τον νέο γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει τώρα το Συμβούλιο αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και είναι παράδοξο, καθώς ο Νίκος Ρωμανός πρώτος κατάφερε και πήρε το «ok» της πολιτείας για ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Είχε μπει στη λίστα με τους πενήντα φυλακισμένους νεαρούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «φοίτησης με... ηλεκτρονική επιτήρηση».

«Ο γιος μου περιμένει το ''βραχιολάκι'', όπως του είχαν υποσχεθεί κι όπως δικαιούται, για να μπορέσει να συνεχίσει τη φοίτηση στη σχολή. Τα μαθήματα τα πέρασε και μάλιστα με πολύ καλούς βαθμούς. Τι άλλο πρέπει να κάνει; Ηδη έχει χάσει τα εργαστήρια που έπρεπε να παρακολουθήσει για να δώσει στη συνέχεια και τα υπόλοιπα μαθήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο», λέει ο Γιώργος Ρωμανός.

Ο Νίκος Ρωμανός, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάρρωσης, αφού η απεργία πείνας είχε προσβάλει τους μυς του, αλλά παρ' όλα αυτά... έγινε καλό παιδί και πέρασε τις εξετάσεις του. Διάβασε για τη σχολή του με τον ίδιο παθιασμένο τρόπο που διαβάζει τα πολιτικά του βιβλία, τα νεολαιίστικα μανιφέστα. Το νεαρό παιδί έχει περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο ζωής, σύμφωνα πάντοτε με την οικογένειά του, και το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Ομως ο μεγάλος θυμός που άναψε, όταν είδε μπροστά στα πόδια του να πέφτει νεκρός ο φίλος του Αλέξης Γρηγορόπουλος, αντί να καταλαγιάζει, αναζωπυρώνεται από τη στάση της πολιτείας απέναντί του. Ετσι νιώθει ο ίδιος.

«Ο Νίκος στέκεται απέναντι από το σύστημα. Είναι αυτό που οι Ιταλοί λένε μεγάλη άρνηση...». Στη μεγάλη άρνηση του Νίκου Ρωμανού να ζει στο «ατσαλένιο κλουβί» μέσα στο οποίο βρισκόμαστε όλοι κρυμμένοι, σύμφωνα με τη θεωρία του Μαξ Βέμπερ, καθώς και στην προσπάθειά του να βγει από αυτό αποδίδεται ολόκληρη η κοσμοθεωρία του Ρωμανού, έτσι όπως μας την περιγράφει ο πατέρας του. Θεωρεί τις πράξεις του παιδιού του πράξεις με ηθικό υπόβαθρο και βλέπει τον γιο του μέρα με τη μέρα να γίνεται ολοένα και πιο ώριμος πολιτικά.

Διαβάζει πολύ, κυρίως ιστορία και πολιτική, και δέχεται συχνά το επισκεπτήριο της γυναίκας του Βιργινίας, του εφηβικού έρωτα που άνθησε στα 14 και συνεχίζεται με πιο μεγάλη ένταση, παρά τα κάγκελα που μπαίνουν εμπόδιο.

Ο πατέρας του επιμένει ότι ο Νίκος είναι ένα πρόσωπο πολιτικό που όμως ανήκει στον χώρο της αναρχίας: «Βρίσκεται στον χώρο της αναρχίας, αλλά η αναρχία δεν είναι ένα πράγμα. Εχει παραμέτρους, υπάρχουν τάσεις στον χώρο της και τάγματα. Yπάρχει αυτό που λέμε το σύστημα, κι έχει μια δομή που διαμορφώνεται περίπου από το 1580 -1600. Οι άνθρωποι αυτοί στέκονται απέναντι από αυτό. Είναι αυτό που οι Ιταλοί λένε μεγάλη άρνηση. Υπάρχει λοιπόν μια δομή, αλλά και η μεγάλη άρνηση αυτού του πράγματος. Εκεί γίνεται η σύγκρουση, ανάμεσα στο σύστημα και στον άνθρωπο που έχει βγει έξω από αυτό.

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ στο βιβλίο του ''Προτεσταντική ηθική'' εξηγεί ακριβώς το πώς είναι φτιαγμένος ο καπιταλισμός και το σύστημα. Εκεί αναφέρει τη θεωρία του ατσαλένιου κλουβιού».

Αλληλεγγύη από τους φίλους του

«Νομικό πραξικόπημα το "όχι" του ανακριτή»

Οι «αλληλέγγυοι» φίλοι του Νίκου λοιπόν από τον χώρο του αντέδρασαν στο νέο εμπόδιο που μπαίνει στις σπουδές του φυλακισμένου παιδιού. Με κείμενο που υπογράφουν σε έντονο ύφος, στηλιτεύουν την πρόταση του ανακριτή, μιλώντας για «θέατρο του παραλόγου» και «νομικό πραξικόπημα».

Καθιστούν σαφές ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ όπου είχε επιτύχει (όπως όριζε η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ συγχρόνως θέτουν το ερώτημα γιατί το αίτημα εστάλη στον ανακριτή όταν «με βάση την ίδια τροπολογία για τους υπόδικους καταργήθηκε η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή».

Με αφορμή την αρνητική γνώμη του ανακριτή, στο αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος και θα δει το περιθώριο των λύσεων που μπορεί να υπάρξουν.

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Ολοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ηδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το υπ. Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ένδικων μέσων».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ