2015-06-16 21:43:56
Φωτογραφία για Στον γκρεμό της ξαφνικής Χρεοκοπίας η χώρα μας
Αιωρούμενη στον «γκρεμό» της ξαφνικής χρεοκοπίας η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της κυβέρνησης και δανειστών που εμφανίζουν αμφότεροι τις σκληρότερες όψεις των θέσεων τους.

 Ενώ η διαπραγμάτευση έχει παγώσει από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και ο χρόνος μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της Πέμπτης είναι ελάχιστος για θεαματικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινηθεί στα άκρα - πολιτικά και χρονικά - για να πετύχει την συμφωνία που επιθυμεί.

Ντόπαρε αρκούντως τη σκληρή πτέρυγα των βουλευτών του και περιόρισε έτσι κάθε διάθεση σκληρής κριτικής αλλά ταυτόχρονα μεγάλωσε το μέγεθος της αμφιβολίας στα ευρωπαϊκά κέντρα κατά πόσο είναι ειλικρινής όταν δηλώνει ότι επιθυμεί να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση.

Παίζοντας το «χαρτί» του χρόνου, αφού οι  εταίροι δεν κρύβουν την αδημονία τους να κλείσει η συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό το άγχος και την πίεση της στιγμής τονίζοντας ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση.


Τόσο στην ομιλία του στην Κ.Ο όσο και στις επαφές που είχε με τον Στ. Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι και η ρήξη είναι μια επιλογή αν η λύση δεν ικανοποιεί τις βασικές επιδιώξεις του για το χρέος κλπ.

 Οι σκληρές θέσεις του έλληνα πρωθυπουργού έβγαλαν στην αντεπίθεση τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ.Γιουνκέρ ο οποίος κατηγόρησε όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό σχετικά με αυτά τα οποία προτείνουν οι Θεσμοί.

Σχεδόν οργισμένα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Ζ. Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι αυτά που λέγονται στον ελληνικό λαό δεν είναι αυτά που έχει συζητήσει ο ίδιος με τον κ. Τσίπρα και για να επιβεβαιώσει την αλήθεια των λόγων του χαρακτήρισε λάθος « αν αυξανόταν ο ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα»

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από μια κλειστή συνάντηση των κ. Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τούσκ και Σούλτς στις Βρυξέλλες η οποία επισήμως ασχολήθηκε με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25-26ης Ιουνίου.

Η απάντηση του  Μαξίμου στον Γιούνκερ

 Απαντώντας με επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση επέμεινε ότι στις προτάσεις των Θεσμών που παραδόθηκαν στον έλληνα πρωθυπουργό περιλάμβανε όλα τα επίμαχα μέτρα αλλά παράλληλα διευκρίνιζε ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι αποτελούν προσωπικές θέσεις του κ. Γιούνκερ .

Ολόκληρη η κυβερνητική ανακοίνωση

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.»

Σούλτς: Δεν αντέχω τα παιχνιδάκια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!", και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», είπε ο Μάρτιν Σούλτς και εξήγησε και εκείνος τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις των Θεσμών.  

 «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό» είπε.

Επισημαίνοντας ότι  εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν κατέληξε «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ