2015-07-18 11:16:07
Φωτογραφία για Ικανοποίηση ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για τη συμφωνία με το Ιράν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαιρέτισαν τη συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη συνάντηση, ο Ομπάμα και ο Τζουμπέιρ συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την "περαιτέρω βελτίωση της στενής και μακρόχρονης εταιρικής σχέσης" των δύο κρατών και σχετικά με μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ διευκρίνισε σε δηλώσεις του ότι οι στρατιωτικές επιλογές παραμένουν διαθέσιμες σε ό,τι αφορά το Ιράν αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να διευθετηθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μέσω της διπλωματίας.

Ο Έρνεστ τόνισε ότι η συμφωνία με το Ιράν θα βελτιώσει στην πραγματικότητα τις επιλογές που διαθέτει η Ουάσινγκτον για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν η Τεχεράνη παραβιάσει τα συμφωνηθέντα.


Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία στις ΗΠΑ να αποκτήσουν καλύτερη ενημέρωση για τις ιρανικές δραστηριότητες.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι συνεχίζονται οι εντατικές προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας με στόχο την απελευθέρωση των Αμερικανών οι οποίοι κρατούνται στο Ιράν.

Ο Έρνεστ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υπηκόων των ΗΠΑ οι οποίοι κρατούνται από τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, ο Τζος Έρνεστ προειδοποίησε ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο απορρίψει τη συμφωνία με το Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα μπορεί να συνεχίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες ατιμωρητί.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως η συμφωνία έχει τη σθεναρή υποστήριξη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ