2015-07-22 20:48:06
Φωτογραφία για Επί τάπητος η αναμόρφωση του συστήματος απονομής ιατρικής ειδικότητας
Η αναμόρφωση του συστήματος απονομής ιατρικής ειδικότητας, καθώς και η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ενίσχυση της Γενικής Ιατρικής, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, οι εκπρόσωποι των Επιστημών Υγείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας χάρτης ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες της χώρας ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. Επίσης, αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος απόκτησης ειδικότητας, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Πρόσθεσε δε, ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Αλέξης Μπένος χαρακτήρισε απαραίτητη την αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χειρουργικής, Διονύσης Βώρος, αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί.

Σχετικά με τα θέματα που άπτονται του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών, οι κύριοι Ι.Παπαδόπουλος, Γ. Λιονής, Π. Πατσούλης και Δ. Δημόπουλος, επεσήμαναν την ανάγκη εστίασης και προσανατολισμού των σχολών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη σπουδαιότητα διασύνδεσης της προπτυχιακής εκπαίδευσης στις Ιατρικές Σχολές με προγράμματα του υπουργείου Υγείας –κάτι που έχει συζητηθεί αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής- όπως επίσης και τη χρησιμότητα ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για τη διεξαγωγή της συζήτησης, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να συσταθεί Κοινή Επιτροπή των δύο υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι εκπρόσωποι των ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ αναφερόμενοι στην δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα.

Τέλος, από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, συμφωνώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των καίριων προβλημάτων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ