2015-08-01 11:00:14
Φωτογραφία για ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ... ΟΛΑ!
Στη συνέντευξή του στο "Contra.gr" ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής μπάσκετ ενόψει του Ευρωμπάσκετ και τη δική του, προσωπική, εμπειρία στο ΝΒΑ.

Αναλυτικά Ανήμερα των 25ων γενεθλίων του, ο Κώστας Παπανικολάου, στις δηλώσεις του, απέφυγε να οριοθετήσει τους στόχους της Εθνικής στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ (5-20 Σεπτεμβρίου). Υποστηρίζοντας πάντως ότι το παρελθόν είναι οδηγός για το μέλλον, αισιοδοξεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να τοποθετεί τον πήχη σε συγκεκριμένο ύψος.

Η συνέντευξη του Κώστα Παπανικολάου:

Χωρίς να σκαλίζουμε το παρελθόν, τι οφείλει να κρατήσει από πέρυσι και τι ν' αλλάξει η Εθνική για να πετύχει εφέτος;

Η παρουσία μας σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και στην πρώτη φάση του τουρνουά, στο πώς δουλέψαμε πρέπει σίγουρα να μείνουν. Όπως επίσης ο τρόπος που τελείωσε αυτή η προσπάθεια ούτως ώστε να είναι οδηγός για την εφετινή μάχη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε στο παρελθόν. Συμφωνούμε ότι ήταν ένα κακό παιχνίδι, αλλά δεν πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη. Οφείλουμε να πορευόμαστε με αυτό και να μας ακολουθεί πριν από τα εφετινά παιχνίδια έτσι ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.


Θα μπορούσες να τοποθετήσεις κάπου συγκεκριμένα τον πήχη των φιλοδοξιών;

Όχι κάπου συγκεκριμένα. Αναμφίβολα υπάρχει πάρα πολύ γεμάτο και καλό ρόστερ και οι προπονητές έχουν ένα εξαιρετικό υλικό για να δουλέψουν. Μέχρι εκεί όμως. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε υψηλούς στόχους ούτε να λέμε μεγάλα λόγια. Ο βασικός στόχος είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι και υγιείς την ημέρα που θα αρχίσουν οι αγώνες του τουρνουά για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι.

Ας μην ονειρευόμαστε Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή;

Τα όνειρα είναι ωραία να υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή εμείς κοιτάμε την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Κοιτάμε πώς θα βελτιωνόμαστε καθημερινά κάνοντας τη δουλειά μας για να είμαστε όταν πρέπει όπως πρέπει.

Ίσως μια επανάληψη του θριάμβου του 2005, καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια; Θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση αυτό;

Δεν θα το έβλεπα σαν πρόκληση για την ομάδα. Θα ήταν όμως ευχής έργον, αν καταφέρναμε κάτι ανάλογο.

Ο κόουτς Κατσικάρης έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία (πίεση στην άμυνα, υψηλό τέμπο, αιφνιδιασμός). Πόσο εύκολο είναι να αφομοιωθεί αυτό το στιλ μπάσκετ απ' όλα τα παιδιά;

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα διάθεσης ξεκάθαρα. Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης, να κάνεις δηλαδή αυτό πρέπει να κάνεις. Δεν είναι θέμα ούτε ταλέντου ούτε προπόνησης τόσο πολύ. Απ' όσο φαίνεται όλα τα παιδιά έχουν την όρεξη να βρίσκονται εδώ και γι' αυτό υπάρχει μία απαρτία εφέτος. Ας ελπίσουμε ότι όπως συνέβη πριν ακριβώς από δέκα χρόνια η επιτυχία μας θ' αρχίσει από τη διάθεση για άμυνα.

Η "συμπυκνωμένη" προετοιμασία μήπως είναι εμπόδιο στη δουλειά;

Το αποτέλεσμα θα το δείξει. Έχει γίνει κουβέντα με τους προπονητές πριν από την έναρξη της προετοιμασίας προκειμένου να έρθουμε εδώ έτοιμοι όσον αφορά το κομμάτι της φυσικής κατάστασης και να μπούμε απευθείας στην τακτική που θα μας βοηθήσει και τη χρειαζόμαστε.

Είσαι από τους NBAers της Εθνικής. Παίζει πλέον ρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν στην ομάδα παιδιά με αντίστοιχες εμπειρίες;

Η εθνική ομάδα ήταν πάντα μια ομάδα - οικογένεια, μια ομάδα συνοχής. Αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι. Η παρέα και η χημεία, το δέσιμο που υπάρχει με τα παιδιά, μολονότι καθένα έρχεται από διαφορετική ομάδα και πρωτάθλημα. Όλοι μας θέλουμε να παλέψουμε για το καλύτερο είτε προερχόμαστε από ευρωπαϊκές ομάδες είτε από ομάδες του ΝΒΑ.

Εσύ πόσο διαφορετικός είσαι μετά από μία σεζόν στο ΝΒΑ;

Κάθε χρόνος μπάσκετ είναι ένας χρόνος εμπειρίας είτε αυτός έχει να κάνει με την Ευρώπη είτε με το ΝΒΑ. Σίγουρα στο ΝΒΑ οι καταστάσεις είναι διαφορετικές όπως και οι εικόνες που λαμβάνεις. Όπως και να 'χει όμως, από την κάθε χρονιά μπορείς να παίρνεις κάτι καινούργιο και να το αφομιώνεις έτσι ώστε να προετοιμαστείς για την επόμενη. Θεωρώ ότι και εγώ, όπως και κάθε παιδί, είμαι ένα χρόνο πιο ώριμος. Κρατάω τις καλές εμπειρίες και κοιτάω μπροστά, ατενίζοντας το μέλλον με χαρά.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ