2015-08-08 16:48:04
Φωτογραφία για STRATFOR: Δεν είναι έτοιμη για επίθεση στη Συρία η Τουρκία…
Δορυφορικές φωτογραφίες από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία πλήττει το Ισλαμικό Κράτος. Οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα από τις 3 Ιουλίου.

Βάσει των φωτογραφιών, όμως, που ελήφθησαν στις 26 Ιουλίου, μπορούμε να γνωρίζουνε πως τα βαρέα όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τουρκικής κατασκευής άρματα μάχης, είναι ανεπτυγμένα σε θέσεις άμυνας, στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Η περιοχή που απεικονίζεται στις φωνογραφίες βρίσκεται κοντά στην συνοριακή τουρκική πόλη Ελμπεϊλί. Στο σημείο αυτό, στις 23 Ιουλίου, μαχητές του ΙΚ, είχαν ανοίξει πυρ κατά τουρκικής περιπόλου σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη.

Την επομένη τουρκικά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει θέσεις του ΙΚ στην Συρία. Αμέσως μετά ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε επίσημη συμφωνία, βάσει της οποίας επιτρέπεται η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για την προσβολή θέσεων του ΙΚ.


Αν και ΗΠΑ και Τουρκία είναι, πλέον, επισήμως, σύμμαχοι κατά του ΙΚ στην Συρία, δεν έχει διευκρινιστεί πως η συμμαχία αυτή θα λειτουργήσει. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία κατά των τζιχαντιστών. Παραμένει όμως άγνωστο ποιες αντικαθεστωτικές συριακές ομάδες θα συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του ΙΚ, εκκαθαρίζοντας την εν λόγω ζώνη.

Για τις ΗΠΑ δεν υπάρχει καν περίπτωση συνεργασίας με το Μέτωπο αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, που πρόσφατα απήγαγε τον επικεφαλής της Μεραρχίας 30, του σχηματισμού των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, δηλαδή, που είχαν εκπαιδεύσει οι ΗΠΑ.

Αν και η Τουρκία είναι επίσης απίθανο να συνεργαστεί με ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα, η Άγκυρα είχε, στο παρελθόν, υποστηρίξει ισλαμικές ομάδες που βρίσκονταν κοντά στην αλ Νούσρα, τις οποίες οι ΗΠΑ δίσταζαν να υποστηρίξουν. Η ανικανότητα της Τουρκίας, όμως, να ελέγξει τη κατάσταση στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών με τρόπο ώστε να προστατεύσει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, ήδη δοκιμάζει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ρώσος και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Λαβρόφ και αλ Τζουμπεΐρ αντίστοιχα, συναντήθηκαν στις 2 και 3 Αυγούστου, στη Ντόχα του Κατάρ, προσπαθώντας να βρουν λύση στο συριακό πρόβλημα. Οι διπλωματικές, όμως, αυτές κινήσεις δεν έχουν, απαραίτητα, αντίκτυπο στο έδαφος, όπου οι διάφορες ομάδες ίσως εμφανιστούν απρόθυμες να πολεμήσουν για τους χορηγούς τους.

Η αλ Νούσρα για παράδειγμα, επιτέθηκε στις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις, στις 3 Αυγούστου, υποχρεώνοντάς τις σε υποχώρηση στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές. Μπορεί οι μεγάλες δυνάμεις να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις τους, δεν έχουν ρεαλιστικό αντίκρισμα στα πιθανά ενδεχόμενα στα πεδία των μαχών.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας επίθεσης κατά του ΙΚ. Όμως τα τουρκικά στρατεύματα ΔΕΝ [σ.σ. δική μας έμφαση] φαίνονται έτοιμα για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών.

Απλώς επιτηρούν το έδαφος, την ώρα που οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες προσπαθούν να σχεδιάσουν τις μελλοντικές επιχειρήσεις που εμπλέκουν τους Σύριους αντικαθεστωτικούς, τις ΗΠΑ και την τουρκική αεροπορική υποστήριξη και τους επιπλέον διπλωματικούς ελιγμούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ