2015-08-13 10:01:52
Φωτογραφία για Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ «120» VD
Καθοριστική σε πολιτικό επίπεδο, αλλά όχι και σε τεχνικό, είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή. Αν το νομοσχέδιο ψηφίσουν λιγότεροι από 120 βουλευτές από τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού πολιτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της. Και τούτο διότι απαιτείται πλειοψηφία 120 βουλευτών σε περίπτωση ψηφοφορίας εμπιστοσύνης. Ωστόσο, το νομοσχέδιο που τίθεται υπό την έγκριση των βουλευτών απόψε μπορεί να εγκριθεί με πολύ χαμηλότερη πλειοψηφία, δηλαδή, από 75 βουλευτές επί των παρόντων.

Συγκεκριμένα, ειδικοί αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από το 1/4 του συνόλου της Βουλής, δηλαδή 75 επί των παρόντων. Αν απόψε το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τους 123 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που είχαν ψηφίσει στην προηγούμενη ψηφοφορία, διαμορφώνεται η απαραίτητη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία. Στο άρθρο 84 παρ. 6 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ελάχιστη πλειοψηφία των 120 βουλευτών έχει σημασία σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση εμπιστοσύνης, καθώς σχηματίζουν την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων.


Πάντως, πολύ δύσκολη πολιτικά και συναισθηματικά θα είναι η σημερινή ημέρα για τον πρωθυπουργό, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας, αντίθετα με όσα διακήρυσσε, θα μπει στο κλαμπ των πρωθυπουργών που υπέγραψαν και ψήφισαν μνημόνιο και παράλληλα, θα δει το κόμμα του να διασπάται, με δεκάδες βουλευτές να αποχωρούν και τον ίδιο να ακολουθεί μια νέα πολιτική πορεία. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να εξετάζει τις εκλογές - εξπρές τον Σεπτέμβριο, ακόμη και εάν τα «Ναι» από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπερβούν το κρίσιμο όριο των 120 και να έχει συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οργίαζαν οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν με την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ενώ έντονες ήταν οι πληροφορίες ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, περίπου 35, θα δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους πριν από την έναρξη της συζήτησης στη βουλή. Το νέο κόμμα προανήγγειλε ο Κώστας Ησυχος, λέγοντας ότι: «Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο ''διαζύγιο'' του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, όπου το μέτωπο του ''ΟΧΙ'', νομίζω θα λάβει σάρκα και οστά».

Από την άλλη πλευρά, τριγμούς, οι οποίοι σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εσωτερικά ρήγματα, προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η προοπτική υπερψήφισης, με βαριά καρδιά, της νέας, βαριάς δανειακής σύμβασης, όπως εισηγήθηκε χθες κατά πλειοψηφία το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική παρέμβαση του προέδρου του κόμματος Βαγγ. Μεϊμαράκη, με το επιχείρημα ότι είναι μονόδρομος για το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, θα εγκρίνει και αυτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Μεϊμαράκη, και το κόμμα θα εμφανιστεί συντεταγμένο και χωρίς απώλειες στη βραδινή ψηφοφορία. Απαντες, ωστόσο, στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά «κακή συμφωνία» και ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα απαιτηθούν από τον Οκτώβριο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επίσης, γραμμή σκληρής κομματικής πειθαρχίας στην αποψινή ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο θα τηρήσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης. «Το Ποτάμι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Θα κινηθούμε όλοι σαν μια γροθιά», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του κινήματος, τονίζοντας ότι προέχει η διασφάλιση της χώρας στην Ευρώπη. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι το ''Ποτάμι'' διατηρεί τις σοβαρές διαφωνίες του με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί παρά να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε και ενώπιον των βουλευτών του Ποταμιού ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφοροποιήσεις στην κρίσιμη ψηφοφορία. 

Η σκληρή στάση του κ. Θεοδωράκη υπαγορεύθηκε εν πολλοίς και λόγω των δημόσιων δηλώσεων βουλευτών όπως ο κ. Γρ. Ψαριανός, ο οποίος είχε θέσει ως όρο για τη θετική ψήφο του την αποδοχή εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο κ. Ψαριανός απείχε από την χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., στάση η οποία ερμηνεύεται από ορισμένους και ως προπομπός και της σημερινής στάσης την οποία θα τηρήσει κατά την ψηφοφορία.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ