2015-08-29 21:42:08
Φωτογραφία για Τα τρία μαθήματα που δίδαξε σε επενδυτές και μη ο «Κόκκινος Δράκος»
Όταν οι αγορές καταρρέουν, είθισται οι επενδυτές να τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να αντιδρούν με λογική. Απόλυτα ανθρώπινο, σαφώς, αλλά όχι πάντα η ορθή αντίδραση. Ταυτόχρονα οι επενδυτές καλό θα είναι, αφού ξεπεράσουν την κρίση – είτε με απώλειες, είτε (εάν είναι ιδιαίτερα τυχεροί) αλώβητοι – να λαμβάνουν και τα απαραίτητα μαθήματα.

Η τρέχουσα κρίση, που ξεκίνησε με την αναπάντεχη υποτίμηση του γουάν στις αρχές Αυγούστου και συνεχίστηκε ακάθεκτη με την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς και ακολούθως όλων των χρηματιστηρίων της υφηλίου, μπορεί να προσφέρει τρία μαθήματα στους επενδυτές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μάθημα 1ο: Οι πολλαπλές όψεις της κινεζικής οικονομίας

Ήταν μία από τις εβδομάδες με την ισχυρότερη μεταβλητότητα για τις μετοχές, εδώ και πολλά χρόνια. Οι φόβοι για ισχυρή υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα και εξελίχθηκαν τη Δευτέρα σε ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ, το οποίο δεν είχε καταγραφεί από το 2011 έως και σήμερα
. Η κινεζική κυβέρνηση παρενέβη και έριξε χρήματα στην αγορά. Και αυτό, όμως, προκάλεσε ανησυχίες, αλλά και έντονη μεταβλητότητα. Οι αγορές τάραξαν τόσο πολλοί τους επενδυτές ώστε αυτοί με τη σειρά τους πούλησαν ότι είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τελικά αποδεικνύεται πως, ό,τι και εάν κάνει το Πεκίνο, είναι ικανό να ταράξει τους πάντες, ακόμη και τους πιο έμπειρους επενδυτές.

Μάθημα 2ο: Μπορεί να βγάλεις χρήματα ακόμη και όταν οι αγορές αιμορραγούν

Αν και οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, δεν εκλείπουν σε καμία κρίση. Στην τρέχουσα κρίση, υπήρξε ένα Ιάπωνας επενδυτής, ο οποίος όμως είναι ειδικός στο περίφημο day trading – δηλαδή στην παρακολούθηση των αγορών καθ' όλη τη διάρκεια μίας συνεδρίασης και ακολούθως στην «κατάθεση» εντολών πώλησης ή αγοράς μετοχών ανά πάσα στιγμή – ο οποίος υποστηρίζει ότι κέρδισε 34 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μάθημα 3ο: Όλα μπορεί να αποδειχθούν ψεύτικα, ακόμη και μία Goldman Sachs

Ενδεχομένως να προκαλέσει και κάποια χαμόγελα, αλλά η Κίνα κατόρθωσε να «κοπιάρει» και την Goldman Sachs. Μέχρι σήμερα η Κίνα έχει κατηγορηθεί για πειρατεία κάθε είδους προϊόντων από ταινίες έως είδη πολυτελείας. Όπως απέδειξε, όμως, η τρέχουσα χρηματιστηριακή κρίση, υπήρξε και πειρατεία κατά του γνωστού και πανίσχυρου χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.

Η κρίση ανέδειξε μία εταιρεία η οποία φέρει την επωνυμία Goldman Sachs (Shenzhen) Financial Leasing Group, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον αμερικανικό όμιλο. Κανείς δεν αποκαλύπτει πως κατόρθωσε να «κλέψει» την επωνυμία, ενώ στελέχη της ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι θυγατρική της Goldman Sachs. Η «κανονική» Goldman Sachs έχει ξεκινήσει να ερευνά το όλο ζήτημα και πιθανώς κάποια στιγμή να μάθουμε και εμείς πως δύο άσχετες μεταξύ τους εταιρείες μπορεί να έχουν την ίδια επωνυμία.

... και η αντίδραση των αγορών

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street βρέθηκαν αντιμέτωποι είτε με τον απόλυτο πανικό, είτε με την απόλυτη ανακούφιση.

Οι ευρωαγορές κατόρθωσαν – έως ένα βαθμό – να σώσουν τελικώς την κατάσταση, τουλάχιστον σε επίπεδο εβδομάδας, με τον DAX 30 να εμφανίζει κέρδη 1,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 – ο δείκτης που παρακολουθούν οι περισσότεροι επενδυτές, με δεδομένη τη σημασία του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού-χρηματιστηριακού κέντρου – πέτυχε να μηδενίσει τις απώλειές του και να εμφανίσει εβδομαδιαία κέρδη 0,68%. Θετική η εικόνα και για τον γαλλικό CAC 40, με εβδομαδιαία άνοδο 0,74%.

Στον αντίποδα, εάν εξετάσει κάποιος τη συνολική εικόνα των ευρωαγορών, όπως αυτή καταγράφεται μέσω του δείκτη Euro Stoxx 600, δεν ήταν και τόσο θετική. Ο δείκτης εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες 1,7%.

Λιγότερο ξεκάθαρη η εικόνα για τη Wall Street, με δεδομένο ότι οι επενδυτές πέραν της Κίνας είχαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται Fed και το πότε τελικώς θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Wall Street βίωσε αρκετές συνεδριάσεις-θρίλερ, με χειρότερη αυτής της Τρίτης 25 Αυγούστου, όπου η αμερικανική αγορά είχε μία από τις μεγαλύτερες «τούμπες» στην ιστορία της, καθώς από τα ισχυρά κέρδη, κατέληξε να κλείσει με υψηλές απώλειες.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ