2015-08-30 15:36:09
Φωτογραφία για Μάθετε από τι κινδυνεύουν οι έφηβοι με γκόθικ προσανατολισμό
Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης αλλά και αυτοτραυματισμού αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που έχουν ασπαστεί την πολιτισμική τάση του Goth (γκοθ), σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Psychiatry.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Δρ Λούσι Μπόους, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 4.000 εφήβους, 15 - 18 ετών, και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που σε ηλικία 15 ετών είχαν υιοθετήσει γκοθικ στυλ (μαύρα ρούχα, έντονο μαύρο μέικ-απ, goth μουσική κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών.

«Η μελέτη δεν δείχνει ότι το να είναι κανείς γκοθ προκαλεί κατάθλιψη ή αυοτραυματισμό, αλλά μάλλον ότι αυτοί οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις καταστάσεις», εξηγεί η Δρ Μπόους.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια Ρεβέκα Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η κουλτούρα γκοθ συστηματικά προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα.


Είχαν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν περιστατικό αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.

Όσο περισσότερο γκόθικ ένιωθε και συμπεριφερόταν ανάλογα ο έφηβος, τόσο αυξανόταν ο σχετικός κίνδυνος. Παρόλο που και άλλες νεανικές κουλτούρες, όπως οι σκέιτερ, φαίνεται να ρέπουν επίσης στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό, στην περίπτωση των γκοθ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Οι λιγότερο επιρρεπείς από όλους τους νέους για κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, ήταν όσοι δηλώσαν σπορτίφ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο αθλητισμός λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ