2015-09-01 17:16:38
Φωτογραφία για Ο Κουρουμπλής στρίμωξε τους κλινικάρχες
Ανθή Αγγελοπούλου - SofoKleousin.gr

Δημοσιεύθηκε: 31 Αυγούστου 2015, 14:31

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις έξι μηνών και μπρά-ντε-φερ για γερά νεύρα, ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας έκλεισε το θέμα των συμβάσεων με εντυπωσιακό τρόπο σε σχέση με το status quo. 

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως οι προηγούμενες συμβάσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών. Κυρίαρχο ζήτημα που εξετάζεται είναι αν διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον με διατυπώσεις που ενώ θεωρητικά εξασφάλιζαν κλίνες ελεύθερης επιβάρυνσης (χωρίς περαιτέρω χρεώσεις στο δικαιούχο) η επιτρεπτή παραπομπή σε τετράκλινα συνιστούσε φιάσκο καθώς υπήρχαν κλινικές που δεν διέθεταν τετράκλινα ως εκ τούτου ο όρος αυτός έμενε στα χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κληθεί για κατάθεση ο νυν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διασαφηνίσει αμαρτίες προκατόχων του καθώς οι συμβάσεις εκείνες δεν αφορούν στη δική του θητεία.


Η ασφυκτική πίεση του κου Κουρουμπλή, με τη σύμπραξη του κου Κοντού, να αποτυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και διαφάνεια το θέμα των υποχρεώσεων των κλινικών καθώς και να βελτιώσει εντυπωσιακά τους όρους προς όφελος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του επέφερε τα εξής αποτελέσματα:

Αύξησε το ποσοστό των κλινών ελεύθερης επιβάρυνσης από 20% σε 25% και γίνεται αναφορά σε Γ’ θέση η οποία και καλύπτει τα τρίκλινα δωμάτια τα οποία και διαθέτουν όλες οι κλινικές. Έτσι διασφαλίστηκε μεγαλύτερος αριθμός σε απόλυτες τιμές πραγματικών κρεβατιών χωρίς επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους. Σε κάθε περίπτωση για το υπόλοιπο των κλινών οι Ιδιωτικές κλινικές υποχρεούνται να καταθέτουν το σχετικό τιμοκατάλογό τους στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να είναι διαθέσιμος στους ασφαλισμένους και να αποφεύγονται εκ των υστέρων εκπλήξεις στις χρεώσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά από επίμονη απαίτηση του υπουργού εντάχθηκαν στο σύστημα διαχείρισης του ΕΚΑΒ τουλάχιστον το 25% (εφόσον είναι διαθέσιμες) των κλινών ΜΕΘ – ΜΕΝΝ των ιδιωτικών κλινικών. Οι πληροφορίες λένε πως ο κος Κουρουμπλής ξεκαθάρισε νωρίς πως «συμβάσεις χωρίς κρεβάτια εντατικής θεραπείας και κόστος αίματος που θα επιβαρύνει τους κλινικάρχες δεν πρόκειται να υπογράψω». Η διατύπωση που επιλέχτηκε ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΒ δεδομένου ότι ο κος Κουρουμπλής ήθελε να διασφαλίσει πως δεν θα αποτυπωθεί η βούλησή του με τρόπο που θα επέτρεπε στους κλινικάρχες να αποδράσουν από την υποχρέωσή τους. Έτσι ξαφνικά μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε μία όαση κρεβατιών ΜΕΘ – ΜΕΝΝ που τόση ανάγκη έχει το σύστημα υγείας κάθε χρόνο. 

Επιπροσθέτως στις υποχρεώσεις των κλινικών εκτός των ανωτέρω προστίθεται και η διασφάλιση κλινών – χωρίς επιβάρυνση εκτός και αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να νοσηλευτεί σε ανώτερη της Γ’ Θέσης και υπογράψει προς τούτο –για σοβαρές ιατρικές πράξεις όπως α) εμβολισμοί εγκεφάλου, β) διακαθετηριακές βαλβίδες, γ) ακτινοθεραπείες και άλλες που θα συμφωνηθούν μεταξύ κλινικών και ΕΟΠΥΥ.

Άξια αναφοράς επίσης, είναι και μία ακόμη κόκκινη γραμμή Κουρουμπλή η οποία αφορά το κόστος αίματος. Είναι εντυπωσιακό πως το κόστος της διάθεσης και διακίνησης αίματος από τα Δημόσια Νοσοκομεία προς τις Ιδιωτικές Κλινικές για την κάλυψη των αναγκών τους γινόταν δωρεάν! Για πρώτη φορά μετά από απαίτηση του Υπουργού αυτό το δώρο καταργείται και στο εξής θα ισχύει νέο πλαίσιο. Οι αρμόδιες ΥΠΕ θα ενημερώνουν τον ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα και διάθεση φιαλών αίματος σε εξαμηνιαία βάση ανά ιδιωτική κλινική, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ ανά εξάμηνο να συμψηφίζει τα αντίστοιχα ποσά από τις απαιτήσεις της ιδιωτικής κλινικής. 

Επόμενη απαίτηση του Υπουργού ήταν να εγκαινιαστεί επί εποχής του η επανάσταση του αυτονόητου με τη δέσμευση να υιοθετηθούν από τον ΕΟΠΥΥ κανόνες ποιότητας και αποτελεσματικότητας της αγοράς υπηρεσιών υγείας και την εποπτεία επί της εφαρμογής τους. Ο όρος αυτός ενσωματώθηκε στη συμφωνία και μολονότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οριστικοποίησης των ποιοτικών κριτηρίων που είχαν ξεκινήσει να προτείνονται ως βάση από τον ΕΟΠΥΥ , αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της νέας κατεύθυνσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός συνήθιζε να λέει στις συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς ότι στο εξωτερικό τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπογράφουν καν σύμβαση με κλινικές που δεν πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τώρα λοιπόν, ήρθε η ώρα αυτό να γίνει και στη χώρα μας προκειμένου τα λεφτά των συμπολιτών μας να κατευθύνονται σε όσους παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και να μην σπαταλώνται αδιακρίτως χωρίς να μας ενδιαφέρει αν διασφαλίζονται οι υποχρεώσεις αυτών που τα εισπράττουν. 

Προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ο Υπουργός, πως η διάθεση δηλαδή των κλινικών να καταστρατηγήσουν τις υποχρεώσεις τους θα τους κοπεί από το ξεκίνημα, πέραν των υπόλοιπων κυρώσεων που προβλέπονται θέσπισε και συγκεκριμένη ποινική ρήτρα. Ο όρος προβλέπει πως σε περίπτωση που θα πιστοποιηθεί παράβαση των όρων της σύμβασης από τις κλινικές , ο οργανισμός θα επιβάλλει ως ποινική ρήτρα ποσό που μπορεί να φτάσει έως το 10% των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς την κλινική για το διάστημα του προηγούμενου ημερολογιακού μήνα της παράβασης. Υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τους εκπροσώπους των κλινικών για τον όρο αυτό, αλλά ο Υπουργός επέμεινε λέγοντάς τους πως αν φροντίσουν να σεβαστούν τη συμφωνία που υπογράφεται , τότε δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ ως ρήτρα. ᾽ Ο όρος αφορά όσους έχουν όρεξη να παρανομήσουν , δεν φαντάζομαι να ήρθατε ως τέτοιοι στο υπουργείο ᾽ τους διαμήνυσε και τους ξεκαθάρισε πως ο όρος αυτός δεν πρόκειται να διαγραφεί. Δέχτηκε ωστόσο προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαίρετων ποινών, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να είναι ανάλογα της σοβαρότητας της παράβασης. 

Το τελευταίο σημαντικό σημείο της σύμβασης, αν και απολύτως αυτονόητο, είναι η αποδοχή του αιτήματος του ΣΕΚ για διασφάλιση σταθερού μελλοντικού περιβάλλοντος με βάση τη συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των κλινικών διατείνονταν πως στο παρελθόν μονομερείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ τροποποιούσαν διαρκώς το πλαίσιο και προκαλούσαν απαράδεκτες αναταράξεις στα επιχειρηματικά τους πλάνα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους καθώς και πολύτιμες θέσεις εργασίας. Αν και ο ΕΟΠΥΥ απέρριπτε τις κατηγορίες αυτές, ο Υπουργός θεωρώντας βαρύτατη την ευθύνη του να εγκαινιαστεί στη χώρα μας σταθερό περιβάλλον στο χώρο της υγείας, έδωσε εντολή να μπει όρος στη σύμβαση σύμφωνα με τον οποίο, κάθε τροποποίηση γίνεται με νεότερη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων αποκλειόμενης κάθε μονομερούς ενέργειας.

Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να τονιστεί πως το νέο πλαίσιο που επιβλήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές είναι εντυπωσιακά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Εγκαινιάζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις κλινικές που είτε δεν τις είχαν είτε έβρισκαν τρόπο να τις αποφύγουν, διασφαλίζει ότι οι χρεώσεις τους θα διέπονται από διαφάνεια και απολύτως προπεριγραφόμενες εκ των προτέρων στον ΕΟΠΥΥ ώστε ο ασφαλισμένος να τις γνωρίζει σε περίπτωση που επιθυμεί συνειδητά και ενυπόγραφα να επιλέξει ανώτερη θέση με χρέωση νοσηλείας και τέλος επιβάλλει αυστηρότατες ποινές σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Και όπως και ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει, αν ο χρόνος το επέτρεπε θα είχαν ήδη ενσωματωθεί και τα ποιοτικά κριτήρια αλλά τουλάχιστον τέθηκε ήδη η υποχρέωση να δρομολογηθεί η κατεύθυνση αυτή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ