2015-09-11 22:04:56
Φωτογραφία για Πώς θα λιώσει ολόκληρη η Ανταρκτική και τι θα γίνει αν ανέβει η θάλασσα κατά 50 μέτρα
Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε τα καύσιμα με βάση τον άνθρακα και εξαντλήσουν τα υπάρχοντα αποθέματα στη Γη, όλος ο πάγος της Ανταρκτικής θα εξαφανιστεί (μαζί της και ο πλανήτης μας όπως τον ξέρουμε σήμερα)

Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μα εδώ μιλάμε για σενάριο επιστημονικής... πραγματικότητας. Όπου σύμφωνα με μία μελέτη που ανακοινώθηκε σήμερα, αν το ανθρώπινο είδος συνεχίσει να έχει ως μόνη πηγή ενέργειας τον άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, όπως το πετρέλαιο) και εξαντλήσει τα αποθέματά τους, τότε δεν θα έχει μείνει καθόλου πάγος πάνω στην Ανταρκτική.

Αυτό θα σημαίνει άνοδο της θάλασσας κατά 60 μέτρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες παράλιες πόλεις του κόσμου και θα εξαφανιστούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η έρευνα έδειξε ότι αν μείνουμε σε μια λογική χρήση των πηγών άνθρακα, και η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης δεν ξεπεράσει του 2°C, τότε η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, με την άνοδο των υδάτων να μην ξεπερνά τα λίγα μέτρα.


Μα αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Δυτική και Ανατολική Ανταρκτική, ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας κατά 50 με 60 μέτρα. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μία νύχτα (ούτε όσο διαρκεί μία... ταινία).

Αλλά αν δεν αλλάξουμε συνήθειες και δεν στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας, τότε η κατάσταση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σ' αυτό το σενάριο. Αν επιμείνουμε να καίμε παράγωγα του άνθρακα θα πρέπει να ξεχάσουμε πόλεις όπως το Τόκιο, το Χονκ Κονγκ, την Σανγκάη, την Καλκούτα, το Αμβούργο ακόμα και τη Νέα Υόρκη.

Προς το παρόν, η Ανταρκτική συμβάλλει με λιγότερο από το 10% της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας στον πλανήτη, καθιστώντας την μικρότερο απειλή σε σχέση με την εισροή υδάτων από τους ορεινούς παγετώνες.

Όμως μακροπρόθεσμα, η Γροιλανδία αλλά κυρίως η Ανταρκτική θα είναι αυτή που θα καθορίσει το αν θα υπάρξει ο πλανήτης μας ή όχι. Κάτι  που παίζεται ανάμεσα σε μόλις 2°C... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ