2015-09-14 07:51:13
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΦΑΪΜΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σεβασμό των κανόνων της συνθήκης Σέγκεν ζητά το Παρίσι

Συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ θα έχει αύριο Τρίτη 15/9,  ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προκειμένου να συζητήσουν για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας. Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε νομικά αιτιολογημένη την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία. «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς»
. Επισήμανε ακόμη ότι: «Η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειρηστεί η προσφυγική κρίση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην Ε.Ε.. Ο Γιούνκερ είχε επίσης συνομιλίες και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την χωρών-μελών της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Σεβασμό των κανόνων της συνθήκης Σέγκεν ζητά το Παρίσι

Έκκληση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «τηρούν σχολαστικά» τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν απευθύνει το Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από την επικοινωνία που είχε ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ. «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν κυρίως την καταγραφή των μεταναστών που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της πρώτης εισόδου τους και επειδή δεν τηρήθηκε αυτό η Γερμανία αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά της, χωρίς να προχωρήσει στο κλείσιμό τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Καζνέβ.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών «επέτρεψε να ενδυναμωθεί η κοινή γαλλογερμανική θέση» εν όψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, συνέχισε ο κ. Καζνέβ. Οι υπουργοί Γαλλίας και Γερμανίας «προετοίμασαν μια κοινή ανακοίνωση που προορίζεται για τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζει τις αρχές τις οποίες υπερασπίζονται ενώ θα μιλήσουν μαζί στη σύνοδο της Δευτέρας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν επίσης το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

ΑΜΠΕ/Reuters/Sputink/Γαλλικό

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ