2015-09-14 07:50:26
Φωτογραφία για Φάρμακα με το σταγονόμετρο στα φαρμακεία!
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί συνεχίζεται το «πλαφόν» στις παραδώσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί τα «capital controls» να έχουν χαλαρώσει, όμως το πλαφόν συνεχίζεται στα φαρμακεία αφού οι παραδώσεις σε φάρμακα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Συγκεκριμένα εδώ και καιρό ορισμένες εταιρείες αλλά και φαρμακαποθήκες δεν παραδίδουν στα φαρμακεία όσα σκευάσματα χρειάζονται οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Παραδίδουν σχεδόν το 1/10 από όσα ζητούν τα φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους, λένε παράγοντες της αγοράς φαρμάκου στο HealthReport.gr. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι παραδώσεις γίνονται ωσάν τα φάρμακα να ήταν…χρυσάφι.

Είναι ενδεικτικό πως μπροστά στα φαρμακεία μπορεί να σταθμεύσει ολόκληρο φορτηγάκι εταιρείας για να παραδώσει ένα και μόνο κουτί ενός φαρμάκου!

Κι όμως το φαινόμενο δεν οφείλεται στα capital controls αφού οι περισσότεροι φαρμακοποιοί όταν ζητούν επιμόνως κάποια σκευάσματα για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, πληρώνουν μετρητά.


Το φαινόμενο είχε αρχίσει να εμφανίζεται και πριν ακόμη τους περιορισμούς ανάληψης χρημάτων που τέθηκαν στις τράπεζες και ξεκινά από τις ελλείψεις που καταγράφονται στις φαρμακαποθήκες, όπως έλεγαν συνδικαλιστές φαρμακοποιοί στο HealthReport.gr.

Λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν τα φάρμακα στη χώρα μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πραγματοποιούνται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου οι αγορές είναι πιο συμφέρουσες και το κέρδος είναι μεγαλύτερο.

Όμως την ίδια ώρα εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά βασικά φάρμακα, φαινόμενο που έχει καταγγείλει επανειλημμένως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος.

Έτσι με τις παράλληλες εξαγωγές αυτές, αδειάζουν οι φαρμακαποθήκες από σκευάσματα και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να απευθύνονται ακόμη και στις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο που λείπει από την αγορά.

Οι παραδώσεις όμως των φαρμάκων γίνονται με το …στανιό και μετά από πολλές πιέσεις, καθώς φαίνεται πως οι εταιρείες ανησυχούν για πιθανές ποινές από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που κατά καιρούς έχει επιβάλει πρόστιμα σε φαρμακευτικές επειδή δεν είχαν εξασφαλίσει την επάρκεια στην ελληνική αγορά.

Μ αυτά και μ αυτά όμως οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται καθημερινά να είναι σε ένα καθημερινό αλισβερίσι πιέσεων και διαμαρτυριών, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζονται.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ