2012-05-09 02:42:03
Φωτογραφία για Τι είναι οι «σουβλιές» που νιώθουμε συχνά στα πλευρά;
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό τον ενοχλητικό πόνο;

Παρ’ όλο που αυτός ο πόνος στο πλάι της κοιλιάς είναι πολύ συνηθισμένος, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση για τα αίτιά του. Ο πόνος εμφανίζεται μετά από έντονη σωματική άσκηση χωρίς προθέρμανση, ή μετά από πολύ φαγητό, όταν η κυκλοφορία του αίματος στο γαστρεντερικό μας σύστημα είναι αυξημένη.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ο πόνος αυτός είναι αποτέλεσμα ενός «αγώνα επικράτησης» ανάμεσα στα όργανα της πέψης και τους μυς που εργάζονται, με τρόπαιο το αίμα και το οξυγόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος είναι μια προειδοποίηση για απεργία που μας αποστέλλει το σώμα μας, εξαιτίας της σύγκρουσης αυτής. Κι ενώ η ακριβής αιτία αυτού του πόνου παραμένει αβέβαιη, αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να τον προλάβουμε. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν η προθέρμανση πριν από έντονη σωματική προσπάθεια και η αποφυγή του στρες μετά το φαγητό. Αν ο πόνος είναι καθ’ οδόν, καλύτερα να κάνουμε μια μικρή ανάπαυλα.

Κατά τα άλλα, έρευνες δείχνουν ότι όσο καλύτερα γυμνασμένοι είμαστε, τόσο σπανιότερα κάνει την εμφάνισή του αυτός ο πόνος.

πηγή:http://www.scienceillustrated.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ