2015-10-16 15:03:07
Φωτογραφία για Τι συζητούν οι «28» στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες
Με την προώθηση συμφωνίας συνεργασίας με την Τουρκία για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ανάσχεση των προσφυγικών ροών να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι «28» στην τέταρτη διαδοχική Σύνοδο Κορυφής που εστιάζει στην προσφυγική κρίση.

Την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες ώστε να μπορέσει να παίξει η Τουρκία το ρόλο της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες, επισήμανε.

Ως προς τις παραχωρήσεις στις οποίες ελπίζει η Άγκυρα, ο Ολάντ τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.


Σε ό,τι αφορά τα hot spots, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην Μπούντεσταγκ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει εκ νέου πως «δεν γίνεται στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν διακινητές», καλώντας σε συνεργασία με την Τουρκία, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και πολιτικές συνομιλίες στο Συριακό -μία από τις ρίζες της κρίσης- με τη Ρωσία και τις «άλλες δυνάμεις».

Η ΕΕ επιδιώκει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της συνεργασίας των τουρκικών αρχών με την ελληνική πλευρά για τη φύλαξη των συνόρων και πλαίσιο στο οποίο η Άγκυρα θα δέχεται μετανάστες που επαναπροωθούνται. Στα ανταλλάγματα που περιμένει η Άγκυρα είναι οι διευκολύνσεις σε τούρκους υπηκόους για την είσοδο και τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, κεφάλαια για τις τουρκικές δομές υποστήριξης στους πρόσφυγες και ακόμη και «ξεπάγωμα» της αδρανούς προενταξιακής διαδικασίας.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται είναι οι αποστολές Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία αυτές τις ημέρες (με πρώτους τους Αβραμόπουλο, Τίμερμανς και Χανς) και την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Επανερχόμενος στις γνωστές του θέσεις, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ότι η ΕΕ πρέπει «να σφραγίσει τα ελληνικά σύνορα» και η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.

Ανέφερε, δε, ότι ο ίδιος θα λάβει την τελική του απόφαση το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με την Κροατία μετά τις συνομιλίες που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία έχει ήδη σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία και, αν αποφασίσει να σταματήσει τελείως να δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της -ακόμη και αυτούς που απλώς θέλουν να περάσουν για να μεταβούν σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία- τότε η προσφυγική ροή μπορεί να κινηθεί προς τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προτιμούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα σύνορά της στην Ελλάδα και αν αυτό αποτύχει, η Βουδαπέστη έχει έτοιμο τον φράχτη με την Κροατία και τα σύνορά της θα μπορούσαν «να κλείσουν μέσα σε μία ώρα, αν χρειαστεί».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάμε νότια και να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τι η Ουγγαρία «είναι πρόθυμη» να συμμετάσχει σε αυτό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ