2015-10-20 20:21:22
Φωτογραφία για Δήλωση Βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για την «Πρώτη Παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού»
Ο Βουλευτής Δημήτρης Καμμένος είχε την ευκαιρία στις 19 Οκτωβρίου του 2015 να παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΑ με θέμα  «Πρώτη Παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού». Η παρουσίαση αυτή Εντάχθηκε στον κύκλο των εκδηλώσεων για τη 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12/10/1944.

Το σημαντικότερο στοιχείο που γνωστοποιήθηκε κατά την εκδήλωση , ήταν η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου όγκου υλικού από την τότε εποχή σε μικροφίλμ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μεγάλης και διεξοδικής έρευνας.

Το υλικό αυτό διατέθηκε από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ κατά το 2005 και 2007 και περιλαμβάνει 162 μικροφίλμ με Γερμανικά Αρχεία από την περίοδο 1941-1945 που αφορούν επιχειρήσεις των Γερμανικών Στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων τα Γερμανικά Αρχεία περιλαμβάνουν πολεμικά ημερολόγια της εποχής, φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία, αναφορές από υπηρεσιακά ταξίδια, χειρόγραφα ενώ επιδιώκεται να διασταυρωθούν τα αρχεία και να μεταφραστούν στα ελληνικά. Ακόμη, τα Γερμανικά Αρχεία Wehrmacht συμπεριλαμβάνουν ευρήματα όπως εγκλήματα κατά του έμψυχου δυναμικού: νεκρούς, αιχμάλωτους όμηρους, αλλά και καταστροφές που προκλήθηκαν σε χωριά, λιμάνια, κτίρια.


Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του συγκεκριμένου υλικού μετά και την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου αξιολόγησης και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και σε όποιον φορέα εκφράσει ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, κατά την εκδήλωση  ο διευθυντής της ΔΙΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας παρουσίασε  τη μεθοδολογία της έρευνας και τις επιδιώξεις της και ακολούθως η διδάκτωρ Ιστορίας Έφη Πασχαλίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρώτα επιλεγμένα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας.

Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε τα εξής:

«Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για όλους τους Έλληνες διότι είναι η πρώτη φορά που υλικό από την ταραγμένη περίοδο του 1941-1945 παρουσιάζεται δημόσια. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί γέφυρα σύνδεσης με το παρελθόν και  δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο του φασισμού και του ναζισμού φωτίζοντας άγνωστες πτυχές όλων όσων πέρασαν οι Έλληνες τότε, ώστε να θυμούνται οι παλιοί αλλά κυρίως να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Τα Γερμανικά Αρχεία Κατοχής δεν αποτελούν αποκλειστικά έναν καθρέφτη της Ιστορίας αντικατοπτρίζοντας μόνο τα γεγονότα της εποχής, αντιθέτως ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουμε μέχρι σήμερα με τη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ως ελάχιστη αναγνώριση και επανόρθωση για όλα τα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά των Ελλήνων και για τα οποία αδιάσειστος μάρτυρας είναι το συγκεκριμένο υλικό».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Βουλευτής Β’ Πειραιά Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ